Jak chodit po lajně? Slackline a highline!

Jak chodit po lajně? Slackline a highline!
Sdílej
 
Na festivalu Highline v Českém Krumlově ábíčko nemohlo chybět. Přesvědčili jsme se o tom, že na slackline může začít každý a přinášíme rady i tipy, jak na to.

Provazochodectví provází lidstvo už od starověku, možná ještě déle. Slacklining je ale trošku něco jiného. Místo po provaze, který je v profilu kulatý, chodíte po placatém popruhu. S nadsázkou by se tedy sport dal nazvat popruhochodectvím.

Praktický rozdíl je především v tom, že slackline se může napínat mnohem méně než kulatý provaz, tudíž se pod chodcem více pronese, více pruží a chová se trošku jako velmi úzká trampolína. Sport existuje už půl století a asi nepřekvapí, že s ním přišli horolezci. Masovou popularitu začal však nabírat teprve zhruba před osmi lety. Podobně je na tom highline, což je dlouhá slackline ve velké výšce.

Slackline jako trampoška

Slackline má obvykle šířku 5 nebo 2,5 cm, přičemž ta širší je určena začátečníkům nebo akrobatům, kteří na lajně skáčou a předvádějí různé triky jako na zmiňované trampolíně. Nejčastěji se tedy chodí po popruhu s šířkou 2,5 cm, která je pod nohama kupodivu i stabilnější.

Highline předvádělo v Českém Krumlově více než 100 profesionálů, z čehož polovina byla zahraničních účastníků •  Tomáš Perzl (Highline Festival Český Krumlov)

Popruh se ukotvuje ráčnou mezi dva pevné body (např. stromy) a může se dotáhnout na pevno, takže se pod chodcem pronese jen mírně, nebo na volno, takže se pronáší hodně. U highline je volné dotažení výhodou. Když k tomu ještě vane vítr, popruh se prohne do oblouku, zpevní se a stabilizuje.

Chodci nad Českým Krumlovem

V Českém Krumlově jsme měli sraz s Lukášem Wintrem, který se dvěma kamarádkami provozuje Slackline kurzy pro všechny (slacklinekurzy.cz). Základy nás učil už na jaře na Festivalu ABC, kde své umění předváděl našim čtenářům.

Na Highline festivalu (highlinefest.com) bylo v centru Českého Krumlova mezi domy a věžemi nataženo 17 highline, na něž se mohli zapsat sportovci, kteří chůzi po slackline už bezpečně ovládají. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
slackline, horolezectví
 

Články odjinud