Borderlands: Film podle hry jde na hranici střílečky a komedie

Borderlands: Film podle hry jde na hranici střílečky a komedie
Sdílej
 
Nový film Borderlands chce přenést akční hru na filmové plátno. Na své straně má nečekanou hororovou posilu. Podobnost se Strážci galaxie je prý čistě náhodná.

Adaptace počítačových her často nasbírají jenom mizerný počet bodů, jsou těžkopádné, nezábavné – prostě game over. Až v poslední době se některým daří toto prokletí prolomit. Za všechny povedené kousky jmenujme aspoň seriál Arcane (na motivy League of Legends), který patří k těm přístupnějším.

Jako další to zkouší Borderlands podle herní série, která vychází od roku 2009. Okolnosti, za jakých právě přichází do kin, jsou trochu nečekané. Jak natočit film podle pestrobarevné vesmírné střílečky?

Bude to trefa do černého nebo vedle, jak ta jedle?

Nečekaný horor s Borderlands

O překvapení nebude nouze. Jedno nečekané číhá už v titulcích. Režisérem filmu je Eli Roth, který proslul jako autor krvavých hororů. Na druhou stranu má za sebou i dobrodružný animovaný seriál Fright Krewe o partě mladých hrdinů, kteří brání město New Orleans před běsnícími příšerami.

Nebo mrazivou fantasy Čarodějovy hodiny o chlapci, co má za strýčka čaroděje a zažívá s ním někdy humorné a jindy strašidelné chvilky. Roth neskrývá, že horory jsou jeho nehynoucí láskou. Ale říká, že má rád i sci-fi. A že si dlouho chtěl natočit velký, zábavný, totálně šílený film ve stylu Pátého elementu. Takový, jaký by rád viděl už ve dvanácti letech.  

Úplně jiná Pandora

Děj Borderlands se odehrává na planetě Pandora, která se vůbec nepodobá stejnojmennému měsíci z Avataru. Nebezpečná ale nečekaně rušná pustina se hemží zvláštními tvory, obřími monstry, divnými cvoky a nepříliš vábnými pamětihodnostmi, jako je údolí, kde z gejzírů spontánně uniká moč.

Borderlands nebo Strážci galaxie? •  Bontonfilm

A někde tam mezi po zuby ozbrojenými zloduchy, svištícími vesmírnými loděmi a hlasitými explozemi je ukrytý trezor s nepředstavitelným pokladem. Kdo ho chce získat, bude potřebovat pomocníky. I kdyby měli být vyloženě pochybní. 

Nečekaný humor 

V centru výbušného dění se ocitá nesourodá parta. Pistolnice Lilith, žoldnéř Roland, vědkyně Tannis, maskovaný svalovec Krieg a hláškující robot Claptrap neochotně spojí síly, aby našli mladou Tiny Tinu. Nevypočítatelná náctiletá experta na bomby všeho druhu je ztracenou dcerkou místního zloducha Atlase.

Jen co propuká všeobecný chaos a začnou pršet střely i vtípky, otevírá se také cesta k bájnému pokladu. Zároveň se ukazuje, že tihle pošahaní hrdinové třímají v rukou osud celého vesmíru. Režisér Roth trvá na tom, že podobnost s jistými Strážci galaxie je sice na první pohled nepřehlédnutelná, ale prý jen náhodná.  

Střelba hrou

Rothovým cílem nebylo natočit obyčejnou herní adaptaci. Ale neobyčejné sci-fi. Způsob, jak se odlišit od ostatních akčních podívaných, našel v grafickém zpracování.

Borderlands přejímá styl zběsilých animovaných komedií, kde všechno stojí (a hlavně padá) na akčních humorných scénkách. V herní sérii vyšlo už sedm dílů. Jestli se filmu podaří uhodit hřebíček na hlavičku, mají jeho hrdinové celkem slušně nabito.  

Borderlands

Režie: Eli Roth

Hrají: Cate Blanchettová, Kevin Hart, Jamie Lee Curtisová, Florian Munteanu, Ariana Greenblattová

Premiéra: 8. srpna 2024

Herní série Borderlands:

Pod první hru ze série Borderlands se podepsalo roku 2009 studio Gearbox. Původně mělo jít o střílečku s realistickou grafikou, ale jeden z grafiků dostal nápad obléknout hru do komiksového stylu. A to se líbilo, takže se podoba celé hry změnila. Zrodila se barevná šílená střílečka s prvky RPG, ve které nebyl nedostatek nepřátel – ani zbraní.

Těch tam bylo doslova nepočítaně, protože se náhodně skládaly z různých dílů. Počet jejich kombinací dosahoval 15 milionů. Připočítejte vydařený multiplayer a na úspěch je zaděláno – v následujících letech vyšly další hry včetně příběhových Tales from Borderlands a představila se Tiny Tina.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Vesmír Star Treku nemá hranice: Nové seriály a filmy

Pán prstenů se vrací: Kdy budou nové filmy a o čem?

Pán prstenů se vrací: Kdy budou nové filmy a o čem?

Klíčová slova:
film, hra, gaming, videohra, Borderlands
 

Články odjinud