Batman jako malovaný: Jak vypadá temnota plná barev?

Batman jako malovaný: Jak vypadá temnota plná barev?
Sdílej
 
Kultovní i nový animovaný seriál s Batmanem ukazují, jak vypadá temnota plná barev. Zatímco v prvním se zrodila Harley Quinn, kvůli druhému se změnila k nepoznání. Jak teď vypadá... a proč?

Batman má za sebou přes 80 let superhrdinské kariéry. Objevil se v bezpočtu komiksových sérií a mnoha filmech i seriálech. Každá z jeho verzí vypadá trochu jinak. Těžko proto říct, která nejlépe vystihuje podstatu netopýřího bojovníka se zločinem. Ale je jisté, že k nejpřesnějším vizím patří seriál Batman z roku 1992.

Poměrně starý televizní animák s ani ne půlhodinovými epizodami vypadá z dnešního pohledu trochu staromódně. Přesto je opakovaně zařazován na výběry nejlepších pořadů všech dob. Teď mu roste konkurence – úplně nový Batman. 

Batman jako superhrdinské krimi

Tvůrci původního seriálu Bruce Timm a Eric Radomski čerpali inspiraci z filmů Batman (1989) a Batman se vrací (1992) od Tima Burtona. Titulní hrdina se v jejich podání stal opravdovým Temným rytířem a každý díl stále nabídnul dávku superhrdinských činů a detektivního případů.

Jednotlivé příběhy se odehrávaly v blíže neurčeném časovém období, ve kterém nechyběly (obří) počítače ani policejní vzducholodě. A poprvé se v nich představila jistá Harley Quinn

Harley Quinn alias holka na palici

Pomocnici padoucha Jokera vymyslel Timm se scenáristou Paulem Dinim. Harley Quinn vyskočila jako čertík z krabičky už v sedmé epizodě. Poblázněná holka s velkou palicí pořádně bouchla i do jednoho ze základních pravidel: Drtivá většina superhrdinů a padouchů začíná na stránkách komiksů.

Harley naopak sebevědomě přešla z obrazovky Batmanova komiksového světa, až se v roce 2015 stala nejvíce prodávanou komiksovou (anti)hrdinkou. To bylo ještě před hranými filmy. Mezitím došlo i na videohry, takže jsme za tu dobu mohli Harley vídat v různých verzích. Jenže ani to nás nepřipravilo na tu novou. 

Batman má strach

„Napadlo mě, že by bylo zajímavé ukázat ji jinak, než jako Jokerovu přítelkyni,“ říká Timm v rozhovoru pro magazín Entertainment Weekly. Vrátil se jako hlavní tvůrce aktuálního animovaného seriálu Batman: Caped Crusader, který streamuje Prime Video.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud