Beetlejuice Beetlejuice: Co má společného s Wednesday?

Beetlejuice Beetlejuice: Co má společného s Wednesday?
Sdílej
 
Zábavně slizký duch Tima Burtona se vrací do života. A může za to Wednesday. Kde bude znovu řádit živý mrtvý, který zůstává na hraně přístupnosti?

Znáte Wednesday? Sympaticky morbidní a nepřístupná hrdinka, která si ve stejnojmenném seriálu na Netflixu nikoho jen tak nepustí k tělu, žije v komicky strašidelném světě Addamsovy rodiny. Co má společného s novou fantastickou komedií plnou originálních a neokoukaných bubáků? Je toho mnoho!

Obě podívané napsali scenáristé Alfred Gough a Miles Millar. Pod oběma je podepsán režisér a producent Tim Burton. Ale tou hlavní a nejlepší spojnicí je Wednesday osobně! Její představitelka Jenna Ortega je novou hvězdou filmu Beetlejuice Beetlejuice. 

Třikrát Beetlejuice

Dospívající Astrid je typická teenagerka. Mámu Lidii moc nemusí. Přesto se nevyhne společnému návratu do amerického zapadákova, odkud rodina před lety utekla. Netuší, že když byla Lydia v jejím věku, pronásledoval ji přízrak. Na půdě velkého starého domu objevuje tajemný model celého města a omylem otevírá portál do posmrtného světa.

To je ta pravá chvíle pro neotesaného, drzého a slizkého ducha. Jakmile někdo třikrát po sobě vysloví jeho jméno, zjeví se Betelgeuse a rozpoutá se uragán groteskních vtípků, zlomyslných naschválů a záhrobních pranků. 

Beetlejuice nebo Betelgeuse?

První Beetlejuice měl premiéru ještě v minulém století, v roce 1989. Byl to teprve druhý film začínajícího režiséra Tima Burtona (článek o jeho výstavě v Praze najdete v ABC č. 16/2024 a na abicko.cz). Jméno ducha Betelgeuse se změnilo do podoby, která se lépe vyslovuje i pamatuje.

Černohumorná komedie měla velký úspěch a navázal na ni dnes už polozapomenutý pestrobarevný seriál. Počítalo se s tím, že podobně rychle vznikne i plnohodnotné pokračování. Jenže nakonec jsme museli čekat 35 let. A skoro se to nestalo. 

Wednesday zasahuje 

Burton patří k nejznámějším režisérům na světě. Ale po 19 hraných i loutkových filmech vážně uvažoval o tom, že s Hollywoodem skončí. Ztratil zájem. Až když v roce 2022 dorazil do Rumunska na natáčení seriálu Wednesday – jako hlavní tvůrce a režisér čtyř z osmi epizod, změnil názor.

Do té doby neměl s „televizní“ produkcí žádné velké zkušenosti. A protože práce na seriálu musí postupovat rychle a nikde nezadrhnout, získal pocit, že se vrátil zpátky k základům. Seriál Wednesday v něm znovu zažehl jiskru a Burton se díky ní rozpomněl na Betelgeuse. 

Groteska ze záhrobí

Beetlejuice Beetlejuice je typický burtonovský film, který se odehrává v bizarním „cirkusovém“ prostředí. Množství groteskních postaviček ze záhrobí se nejméně zdvojnásobilo.

Seznamte se s Bobem •  Vertical Enertainment

V prvním dílu byl vedle ducha Betelgeuse hodně výrazný i zvláštní týpek s hlavou scvrklou jako vysušený citron.  V pokračování jich je několik. Vznikly s využitím praktických efektů a pracoval na nich zkušený trikař Neal Scanlan. Jeho jméno asi neznáte, ale jeho dílo určitě ano. Je podepsán pod potvůrkami i droidy ze čtyř nových filmů ságy Star Wars nebo dinosaury z Jurského parku: Zánik říše

Živý mrtvý

Ani za tak dlouhou dobu se Betelgeuse vůbec nezměnil. Srší vtipem, ale jeho smysl humor je vyloženě pravěký, takže i společensky nepřípustný. A právě to z něj dělá fakticky ďábelský přízrak. A nepřehlédnutelný, i když v prvním filmu strávil dohromady pouhých 17 minut a v pokračování to není o mnoho více. Na to, že je Betelgeuse technicky vzato mrtvý, je až moc živý

Beetlejuice Beetlejuice 

Režie: Tim Burton 

Hrají: Michael Keaton, Winona Ryderová, Jenna Ortega, Monica Bellucciová, Willem Dafoe

Premiéra: 5. září 2024

Na hraně přístupnosti:

Mezi nejúspěšnější seriály často patří ty, které překračují hranici mezi pohádkou a hororem.

Wednesday 

Slečna Addamsová studuje na akademii plné podivných bytostí i událostí. 

Stranger Things

Parta dětí a dospívajících objeví portál do převráceného strašidelného světa.

Buffy, přemožitelka upírů 

Dospívající dívka z malého prosluněného městečka chrání svět před zlem.

Návraty Tima Burtona: A co děti? Mají se kde bát?

Návraty Tima Burtona: A co děti? Mají se kde bát?

Batman jako malovaný: Jak vypadá temnota plná barev?

Batman jako malovaný: Jak vypadá temnota plná barev?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Klíčová slova:
film, tim burton, Beetlejuice
 

Články odjinud