Plastová Tatra 148 slaví: Vyrazili jsme do porodnice legendární české hračky

Plastová Tatra 148 slaví: Vyrazili jsme do porodnice legendární české hračky
Sdílej
 
Legendární česká hračka Tatra 148 slaví jubileum a my jsme vyrazili do továrny jich několik sami vyrobit. Jak vzniká slavná tatrovka a proč nemusí být vždy oranžová?

Letos uplynulo 10 let od znovuobnovení výroby plastových tatrovek na písek. Ujala se jí firma Dino Toys, kterou známe jako výrobce například známé stolní hry Dostihy a sázky. Legendární tatrovku lisují a kompletují v Novoplastu Liberec a právě tam jsme vyrazili na reportáž. 

Plastová Tatra uveze chlapa

Dino Toys výrobu obnovil na jaře 2014. Retro hračku přizpůsobil moderním normám. Tatru vyrábí z potravinářského plastu bez ftalátů. Autíčko je dlouhé 72 cm a uveze až 100 kg nákladu, takže na korbu si může sednout i dospělý muž. Proti původní hračce má ta moderní praktický úchyt na korbě a bezpečnostní zámek korby.

Video se připravuje ...

Jak vzniká Tatra? Zkusili jsme smontovat nejslavnější českou hračku! • Zdroj: abm

Kromě nejprodávanější oranžové barvy jsou v nabídce další barevné variace – červeno-modrá, khaki, růžová a modrá. Od roku 2016 se tatrovka vyrábí i ve zmenšeném třiceticentimetrovém modelu do dětských pokojíků. Velkého modelu se za oněch 10 let prodalo už přes půl milionu (průměrně 50 000 kusů ročně), malého zhruba polovina.

Jak se dělá tatrovka?

Novoplast vyrábí například plastové láhve na kečup. Ze stejného potravinářského plastu lisuje i tatrovky. Na výrobu jednoho autíčka (72 cm) se spotřebuje 2,6 kg plastické hmoty. Na počátku je plast ve formě neobarvených kuliček. K nim se přidává barevný pigment a za teploty 190 °C se roztavený plast vstřikuje do formy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
auto, hracka, tatra
 

Články odjinud