LEGO NASA Artemis SLS: Testovali jsme novou stavebnici

LEGO NASA Artemis SLS: Testovali jsme novou stavebnici
Sdílej
 
Legendární Lego doplňuje řadu vesmírných stavebnic s pořádným vesmírným vehiklem. Vyzkoušeli jsme set NASA Artemis SLS (Space Launch System). Jak dopadl ábíčkovský test rakety, co letí na Měsíc, prozrazuje recenze.

Během následujících let budeme s nadšením sledovat události u Měsíce. Americká agentura NASA hodlá v rámci programu Artemis dostat lidi zpátky na měsíční povrch. Pomůže jim v tom SLS, skoro 100 metrů vysoká raketa s váhou 2875 tun, která poprvé odstartovala roku 2022. Další let je naplánován na rok 2025 – a tentokrát ponese kosmickou loď Orion s astronauty. Do té doby máme ještě pár měsíců, čím je vyplnit? Tak třeba stavbou SLS!

LEGO ikona nejen pro dospělé

LEGO set s číslem 10341 rozhodně není žádný střízlík. Model má výšku 70 centimetrů a skládá se z 3601 kostek. Řadí se do série LEGO Icons, která je zaměřena na pokročilé (ale ne jen dospělé) stavitele, ale s trochou trpělivosti a klidně i pomocí od rodičů by vás to nemělo odradit. Skládání je totiž docela přímočaré, i když místy únavné, protože musíte neustále opakovat secvakávání stejných kostiček.

Jak se staví NASA Artemis SLS

Po otevření krabice se stavebnicí LEGO najdete téměř 30 pytlíků, které podle téměř 400stránkového návodu budete rozbalovat a skládat. Stavění je rozděleno do tří fází. V té první složíte startovací plošinu. Na tu přistavíte věž, o kterou se ve finále opře samotná raketa. Stavba částí není časově úměrná, u některé fáze strávíte výrazně delší dobu než u jiné. Celou dobu ale budete mít pocit, že vám to pěkně roste pod rukama. 

Fáze I: Plošina

Hned u první části, tedy startovací plošiny, si pěkně procvičíte prsty. Návrháři z Lega ale i tento poměrně jednoduchý model o rozměrech 30 x 27 centimetrů dokázali zajímavě ozvláštnit tím, že některé strany jsou odkryté a tím pádem vidíte do vnitřní konstrukce. Potěší i venkovní detaily, jako jsou přístupové schody a zábradlí po obvodu vrchního prostoru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud