Rozzum v divočině: Čím se nový animák inspiruje v Česku?

Rozzum v divočině: Čím se nový animák inspiruje v Česku?
Sdílej
 
Novodobým Robinsonem, který ztroskotal na neobydleném ostrově, je robot Rozzum. Podaří se mu s umělou inteligencí přežít v divočině? A neměl by se jmenovat spíše Rossum, když stopa jeho původu vede až do Čech?

Příběhů o ztroskotání na neobydleném ostrově je celé moře. Ale jmenujte jediného trosečníka, který, aby se zachránil, musel zapojit umělou inteligenci. Novodobým Robinsonem, co se učí přežít v neznámé divočině a přitom se seznamuje se zvířecím kamarádem, je poprvé robot. Jmenuje se ROZZUM 7134 nebo zkráceně Roz.

Proč se robot jmenuje Rozzum?

Proč má hlavní hrdina dobrodružného digitálně animovaného filmu Rozzum v divočině tak zvláštní jméno? Příběh vychází ze série pěkně ilustrovaných dětských knížek. Jejich autor Peter Brown se při psaní a kreslení opíral o romány velikánů sci-fi Isaaca Asimova, Raye Bradburyho nebo Arthura C. Clarka.

Ale zamířil i do české literární historie! Už v roce 1920 vznikla vědecko- -fantastická divadelní hra R.U.R. – Rossumovi univerzální roboti. Spisovatel a dramatik Karel Čapek v ní poprvé použil slovo robot, které mu poradil bratr Josef, jako označení pro uměle zkonstruované dělníky vynálezce Rossuma. 

Drak, Disney a Mijazaki

O tom, jak bude robot Rozzum vypadat, rozhodoval režisér Chris Sanders. Jeho práce je bezmála legendární, protože vytvářel image i pro hrdiny ze série Jak vycvičit draka nebo z disneyovky Lilo & Stitch.

Když došlo na Roze, Sanders hledal inspiraci ve filmografii proslulého japonského tvůrce Hajaa Mijazakiho a jeho moderních klasikách jako Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie. A protože je vášnivý fotograf, dal robotovi dvě „rybí oka“ stejně velká, kulatá a (kdyby byl skutečný) drahá jako objektivy špičkového fotoaparátu. 

Železný obr

Šance, že Roz nadchne novou generaci mladých diváků, nejsou malé. Vždyť hlavní hrdina dokonce připomíná kultovního Železného obra. Ale na rozdíl od tohoto čtvrt století starého animáku má jeden bonus. Když řádí v divočině, vypadá to jako podařená počítačová hra.

Rozzum v divočině

ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Wild Robot

REŽIE: Chris Sanders

HRAJÍ (DABING): Tereza Bebarová, Jaromír Nosek, Matěj Převrátil, Jan Vlasák, Zuzana Slavíková

PREMIÉRA: 26. září 2024

Thunderbolts* mají první trailer: Nahradí Avengers?

Thunderbolts* mají první trailer: Nahradí Avengers?

Továrny zaplní roboti, co vypadají jako lidi: Už přicházejí!

Továrny zaplní roboti, co vypadají jako lidi: Už přicházejí!

Batman jako malovaný: Jak vypadá temnota plná barev?

Batman jako malovaný: Jak vypadá temnota plná barev?

 

Články odjinud