Stadiony mezi dunami: Skvělý nápad, nebo klimatizovaná utopie?

Stadiony mezi dunami: Skvělý nápad, nebo klimatizovaná utopie?
Sdílej
 
Fotbal se spolu s dalšími sporty posouvá na jih – do Afriky i jihozápadní Asie. Nové stadiony mají vyrůst přímo mezi písečnými dunami. Je to skvělý nápad, nebo klimatizovaná utopie?

Pokud patříte mezi fanoušky kopané, asi jste zaznamenali, že se poslední mistrovství světa v roce 2022 hrálo v Kataru, což není úplně typická fotbalová země. Kvůli nesnesitelným vedrům se šampionát musel posunout z tradičního termínu v červnu a červenci až před vánoční svátky. Někteří si fotbalové Vánoce za zvuků rolniček a se sněhem za okny užili, jiní poukazovali na to, že je celá myšlenka sportování v poušti naprosto šílená a neekologická. 

Neskutečné fotbalové stadiony

Nyní se do podobného projektu pouští další země ze středního Východu, a sice Saúdská Arábie. Souboj o přidělení mistrovství světa v roce 2034 už téměř vyhrála, protože všechny ostatní národy své kandidatury stáhly.

A kde se bude hrát?

Saúdové mají připravené návrhy naprosto neskutečných fotbalových stadionů, které se nepodobají snad žádným dosud stojícím. Mají až kyberpunkový, videoherní nádech. Tedy pokud by série FIFA, respektive nově EA SPORTS FC, dostala svoji sci-fi sestřičku s robotickými fotbalisty. Však se pozorně podívejte na jednotlivé obrázky. 

QIDDIYA COAST STADIUM – Džidda – 46 096 míst •  Populous, Saudi 2034 Bid

Postavit, rozdat medaile, složit

Světový fotbal je za návrat do poněkud nefotbalové destinace a předvánočního termínu kritizován. Vydává se totiž zcela opačnou cestou než olympijské hnutí, které již ohlásilo, že Letní olympijské hry v Los Angeles (2028) i Zimní olympijské hry v Savojských Alpách (2030) proběhnou kompletně na již existujících nebo zcela rozložitelných sportovištích.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
fotbal, architektura, architekt
 

Články odjinud