Češi na hraně světového objevu: Potvrdí se největší podzemní termální jezero?

Češi na hraně světového objevu: Potvrdí se největší podzemní termální jezero?
Sdílej
 
Česká expedice objevila unikátní termální jezero v hluboké jeskyni. Nález potvrdí expedice Neuron Atmos. Mělo by jít o největší takové jezero na světě! Kde leží a jak na něho dobrodružná expedice Neuron vlastně narazila?

Od poslední expedice Neuron do Guatemaly, kde československý tým odhalil s pomocí moderních technologií a umělé inteligence ztracené mayské město, uběhlo jen pár měsíců (článek najdete v abc 5/2024 a na webu abicko.cz). A už se hlásí o slovo další skvělá parta českých vědců a dobrodruhů, kteří mohou udělat se svým výzkumem pořádnou díru do světa. A to v tomto případě doslova.

Největší podzemní termální jezero světa

Tým pod vedením speleologa, cestovatele, spisovatele a grafika Marka Audyho totiž pojede s definitivní platností potvrdit domněnku, že se v člověkem velmi řídce osídlené krajině protínající území Albánie a Řecka nachází největší podzemní termální jezero světa. Jak to tuší? Nasvědčují tomu veškerá data získaná v rámci jejich prvního sestupu do podzemí realizovaného v roce 2022.

Voda v termálním jeskynním jezeře má teplotu 26 °C, vzduch v jeskyni dokonce 29 °C. Přesná plocha a délka podzemní nádrže je ale zatím neznámá •  Nadace Neuron

100 metrů hluboká propast

Oblast Vromoner, kde se jeskyně s jezerem nachází, je v rámci celé jihovýchodní Evropy unikátní. Zdejší řeky Sarandaporo a Vjosa totiž patří mezi úplně poslední, do jejichž toku nijak nezasáhl člověk. Třeba stavbou přehrad, jezů či umělou úpravou koryt. Díky sloupci páry vycházejícímu z vápencového masivu se tu Čechům podařilo objevit 100 metrů hlubokou propast, jež dostala jméno Atmos. 

Zatím jen odhadovali

Povrchový jev je důsledkem silného termálního přítoku až z nitra Země, díky čemuž se jedná o tzv. hypogenní jeskyni. Do většiny ostatních, tzv. epigenních, přitéká voda shora. Přesná plocha a délka jezera uvnitř je ale zatím neznámá.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud