70 let světových rekordů: Guinnessova kniha slaví!

70 let světových rekordů: Guinnessova kniha slaví!
Sdílej
 
Nejslavnější kniha rekordů oslaví 70 let a nese jméno po slavném irském pivovaru Guinnes. Jubilejní vydání Guinnessových světových rekordů 2025 vychází i česky.

Nejpodivuhodnější lidské výkony, pozoruhodnosti přírody i ohromující data z vědy a techniky, to všechno a mnohem víc je kniha Guinnessovy světové rekordy. V roce 2025 oslaví 70. výročí od prvního vydání a kniha pro jubilejní rok vychází už letos na vánoční trh. 

Kniha rekordů s příchutí piva

Víte, proč kniha rekordů nese jméno slavného irského pivovaru? Není to náhoda. Historii začal psát 10. listopadu 1951 výkonný ředitel pivovaru Guinness Sir Hugh Beaver. Během lovu se pohádal s dalšími džentlmeny o to, který evropský pták je nejrychlejší. V dostupných encyklopediích a naučné literatuře nenašli uspokojivou odpověď, což Beavera přivedlo na myšlenku vytvořit knihu, která by se stala všemi uznávanou autoritou v oblasti světových rekordů.

Guinness měl okamžitý úspěch

Beaver byl významnou postavou britské historie, ale nebyl žádný spisovatel, proto svěřil realizaci svého nápadu novinářům, dvojčatům Norrisovi a Rossimu McWhirterovým, kteří od léta 1954 skládali první vydání nazvané Guinnessova kniha rekordů. Mělo 198 stránek a vyšlo 27. srpna 1955.

Ve Velké Británii se okamžitě stalo bestsellerem, proto už o rok později vyšla kniha také v USA. Od svého vzniku se kniha rekordů neustále vyvíjela. Z původní prosté referenční příručky pivovarské edice vyrostla v celosvětovou značku, která zahrnuje nejen každoroční publikace, ale také televizní pořady, muzea a různé digitální platformy. Roku 1999 byla přejmenována na Guinnessovy světové rekordy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud