Hrnce už v pravěku: Jak se vyrábí a čistí nádobí z hlíny?

Hrnce už v pravěku: Jak se vyrábí a čistí nádobí z hlíny?
Sdílej
 
Keramika se začala vyrábět už v pravěku. Nádoby vznikaly i na českém území. Když se rozbily, jejich střepy se staly cenným archeologickým pokladem. Jak se vyrábí a čistí pravěké nádobí?

Od počátku zemědělského pravěku (před 7500 lety) začali lidé na našem území vyrábět keramické nádoby (hliněné figurky už dávno před nimi vyráběli lovci mamutů). V průběhu dlouhého času pravěku lidé měnili tvar a výzdobu nádob. Ty se dříve či později rozbily a jejich střepy se staly naší oporou k datování jednotlivých období zemědělského pravěku.

Jak se výrábí nádoby z hlíny?

Jak se výrábí nádoby z hlíny? Není to jednoduché. Základem je požadavek poctivě provedeného archeologického experimentu, který je nutné opakovat. A my v dnešní době často (a marně) omlouváme to, že na zmíněnou poctivost nemáme dost času.

Jeden z nejstarších typů rotujících hrnčířských kruhů z doby Keltů •  Radomír Tichý

Základem jsou nádobky vyrobené ručně. Modelované z hliněných pásků nebo válečků nebo na jednoduchém hrnčířském kruhu. Zatím nevíme úplně přesně, co přidat do keramické směsi, aby ta byla shodná s pravěkými střepy. Výrobky musí dobře vyschnout. A proto nemůže jít jen o čistou hlínu.

Pomůže písek, organické materiály, nadrcené horniny. Pálit lze v otevřeném ohništi nebo hliněné peci. Důležité je, aby odpovídal tvar a rozměry. Vše musí být pozvolné a výpal vyžaduje trpělivost. Delší dobu chladne i pec, ale následné vyjmutí hotových nádob je strhující.

Tvarování keramiky z neolitu •  Radomír Tichý

Údržba pravěkých hrnců

Určité návody nám dává samotný tvar pravěkých nádob. Džbán nebo pohár sloužily spíše k podávání tekutin, miska naopak netekuté potravy. Ale i tehdy byl život lidí plný výjimek. Co všechno bylo možné ukládat do velké tzv. zásobní nádoby? Hrnec opravdu sloužil jen k vaření?

Mimochodem když vaříte polévku nebo kaši v nádobě na ohništi, nechte raději žhavé uhlíky pod úrovní obsahu nádobky. Aby vám nepraskla. A když nádobku vyčistíte po jejím použití, zavěste ji nejlépe na plotě tak, jak to dělaly naše prababičky nebo jak to známe z pohádek. To je kvůli bakteriím. Sluníčko je zničí.

Střepy pomohou

Když už se nádoba rozbije na střepy, je žádoucí sledovat jejich osud u domů a v jamách archeoparků. Jako u nás ve Všestarech. Proč? Začínají se podobat těm pravěkým a mohli bychom z toho ledacos pochopit. Tedy když na to bude čas…

Vypečená detektivka: Co se vařilo v pravěku?

Vypečená detektivka: Co se vařilo v pravěku?

Pračlověk byl tvrďák: Ja se dělaly díry do kamnene?

Pračlověk byl tvrďák: Ja se dělaly díry do kamnene?

Lovci mamutů neštípali jen pazourek: Jak se dělaly pravěké čepele

Lovci mamutů neštípali jen pazourek: Jak se dělaly pravěké čepele

 

Články odjinud