Léto pod stanem

Léto pod stanem
Sdílej
 
Spaní pod hvězdnou oblohou, opékání buřtů u táboráku, koupání v řece a legrace s kamarády. Prázdniny v Česku mohou být zábavnější než cestování do zahraničí.

Všichni jezdí v létě k moři a v zimě do Alp. Poflakování na pláži a sezení na lanovce ale není ani zdaleka tak zábavné, jako stavění domečků v lese, rozdělávání ohně bez papíru, hledání zvířecích nor a hraní stopovacích her. Co tak vyrazit s rodinou nebo kamarády do přírody a objevovat svět lesů a hor? Dobrodružství číhá na každém kroku, stačí jen mít se na pozoru.

Zahradní království

Kdo říká, že je třeba putovat za hory a za doly? Pořádnou zábavu si můžete užít i za domem na zahradě. Stačí sbalit spacák, postavit stan a pozvat kamarády na přespávačku. Není nic lepšího, než strávit den na hřišti a večer si opéct buřty nebo marshmallowny, zatímco rodiče doma sledují televizi. Na zahradní kempování nejsou třeba dlouhé prázdniny nebo víkend. Jakmile se oteplí, ve stanu můžete spát třeba každou druhou noc.

Víkend v divočině

O víkendu má být krásné počasí a ve městě je nuda. Řekněte rodičům nebo kamarádům a vyrazte do přírody. Víkendové kempování je jako mini dovolená plná velkých dobrodružství! Můžete se zabydlet u babičky na zahradě, v kempu v sousední vesnici, nebo vyjet na některé z tábořišť na druhé straně republiky. V blízkosti kempů často bývají nejrůznější sportoviště a zajímavá místa. Můžete tak vyzkoušet nový sport, dozvědět se něco zajímavého, nebo objevit nová místa. Vyjeďte na cyklovýlet, běžte na túru nebo objíždějte hrady a zámky. V kempech, které jsou blízko jezer, nebo jiných vodních ploch bývá možnost vyzkoušet si zajímavé vodní sporty. Už jste zkoušeli wakeboard nebo paddleboard? Dovádění ve vodě je skvělá zábava obzvlášť v horkých letních dnech. Za odměnu si pak můžete ve stánku dát nanuk nebo limonádu.

V hotelu je nuda  

All inclusive dovolené v hotelových resortech nejsou nic pro dobrodružné povahy. Povalování u bazénu a hromadné zájezdové výlety nebaví snad nikoho. Pokud chcete zažít opravdové dobrodružství, vydejte se na dovolenou pod stan. Pokud to nezvládnete sami nebo vám to nedovolí rodiče, zkuste se zeptat kamarádů, spolužáků, nebo si najděte třeba tábor s bydlením ve stanech. Při kempování číhá zábava na každém kroku. Už samotné stavění stanu může být pořádná legrace.

Na stanování je nejlepší to, že jste pořád venku a nemusíte se trápit s uklízením pokoje, zamykáním hotelových dveří nebo společnými návštěvami restaurace. Ráno stačí složit spacák a vyběhnout ven. Pokud vám to doma dovolí, na dovolenou pod stanem můžete vyrazit jen s kamarády. Když se ale rodiče nenechají setřást, vyražte na dovolenou s nimi. Pokud s vámi jedou i další kamarádi, můžete se doma zeptat, jestli by šlo vzít do kempu víc stanů a se sourozenci nebo kamarády si užívat ve svém vlastním obydlí.

Zábava s rodinou

Dokonce i táboření s rodiči může být pořádná zábava. Hledejte spolu s celou rodinou tajné poklady, poznávejte různé rostliny a zvířata a učte se od rodičů nejrůznější vychytávky. Co třeba vyzkoušet rybaření nebo se vydat na naleziště drahých kamenů? Večer nemusíte chodit brzy spát, protože budete všichni sedět u táboráku, vyprávět si strašidelné příběhy nebo třeba zpívat. Abyste se nenudili, můžete v průběhu dne soutěžit v nejrůznějších disciplínách. Poražení budou umývat nádobí a nosit vybavení, zatímco vítězové si budou užívat. Pokud na to půjdete chytře, můžete všechny povinnosti přenechat ostatním, představivosti se meze nekladou.

 

Články odjinud