Na dospívající čeká na internetu mnoho nástrah. Jak se chránit?

Na dospívající čeká na internetu mnoho nástrah. Jak se chránit?
Sdílej
 
Internet je nekonečným zdrojem zábavy a informací. Málokdo už se bez něj dokáže obejít, a přesto jeho rizika často podceňujeme. Podívejme se proto na největší nebezpečí číhající na netu a jak se před nimi chránit.

Většině internetových útočníků jde především o osobní údaje. O vaše osobní údaje. S pomocí jména, adresy, telefonního čísla, e-mailu, nebo dokonce čísla platební karty dokážou napáchat spoustu škod.

Proto se hackeři bez ustání snaží prolomit hesla k Wi-Fi sítím, dostat se do internet banky, zneužít webkameru nebo vás s pomocí podvodných e-mailů podnítit ke kliknutí na podezřelý odkaz. Své osobní údaje byste přitom nikomu cizímu přes internet dávat neměli, protože se tím můžete dostat do pěkných problémů.

Silné heslo vás ochrání

Nejčastějším heslem k e-mailu a dalším službám je v Česku (ale třeba i ve Francii nebo Japonsku) 123456. Pro hackera je pak otázkou vteřiny, než se vám vláme do e-mailové schránky. Přes ni se dostane k heslům na sociální sítě a další služby. Přihlašovací údaje vám změní a je konec.

Proto je zlatým pravidlem bezpečnosti na internetu právě silné heslo. Mělo by se v něm objevit aspoň jedno velké písmeno, jedna číslice a jeden speciální znak (+ - * /). A ještě lepší je dvoufaktorové ověření – po zadání jména a hesla vám přijde potvrzovací SMS s kódem, bez kterého není možné přihlásit se.

Foto:  Leadgenia s.r.o.

Osobní fotky nesdílejte

Většina z nás se ráda pochlubí hezkou fotkou. Točit videa, reely nebo streamovat je trendy – a kdo netočí a nedělá selfíčka, jako by nebyl. Jenže právě sdílení fotek a videí je hodně rizikové. V době umělé inteligence a deepfakes je jejich zneužití snadné a nestačili byste se divit, co všechno vám hacker nebo váš zákeřný kamarád může vložit do úst. A pokud jde o choulostivé snímky, můžete se snadno stát terčem vydírání a kyberšikany.

S tím se ostatně pojí i riziko webkamery. Hacker ji na dálku dokáže zapnout a sledovat vás, takže je dobré buď si ji chránit heslem, nebo ji přelepit, případně si za pár korun koupit speciální krytku na webku.

Nikdy nevíte, s kým si píšete

Seznámili jste se s fajn klukem nebo holkou, často si píšete, posíláte fotky a vypadá to na slibně se rozvíjející online přátelství? Základem bezpečného chování na internetu je uvědomit si, že na druhé straně se může skrývat kdokoliv. Třeba podstatně starší, nevábně vyhlížející chlap.

Jakmile po vás nový online kamarád dostartu začne chtít fotky, třeba ty ve spodním prádle nebo úplně bez něj, měli byste rychle vycouvat. A rozhodně nekývejte na návrh společné schůzky. Je potřeba svěřit se rodičům a na schůzku vyrazit buď s nimi, nebo podvodníka toužícího po fotkách rychle zablokovat a smazat.

Stahujte z důvěryhodných zdrojů

Filmy sledujete online, hry si stáhnete, hudbu máte zadarmo? Internet skrývá mnoho pokladů. Než si ale začnete cokoliv stahovat, ujistěte se, že jde o důvěryhodný zdroj. Právě torrenty a neznámé aplikace v sobě mohou skrývat velké riziko v podobě nejrůznějších virů a škodlivých programů, skrze které zákeřného útočníka raz dva pustíte až ke svým nejcitlivějším údajům.

Podezřelé chování hlašte

Pokud se vám někdo nabourá do e-mailu, účtu na sociálních sítích nebo internetbankingu, nejste vůči tomu bezmocní. Stejně jako pokud od vás někdo lstí vyláká jméno, telefon, číslo platební karty nebo třeba intimní fotky. Takové lumpárny je potřeba řešit, aby si na podvodníka co nejdřív došláply příslušné orgány.

Nebojte se kontaktovat policii a nahlásit podvod, vydírání nebo únik dat.

6 tipů, jak se chránit

Internet je skvělý vynález a přináší nám spoustu pozitiv. Abyste se vyhnuli jeho nástrahám, je ale potřeba dodržovat několik důležitých zásad bezpečného chování.

  • Nereagujte na hromadné e-maily – jejich pisatel není váš přítel, chce z vás jen vylákat osobní data nebo vás ponouknout k dalšímu šíření nesmyslů.
  • Nevěřte falešné podpoře – podpora na Facebooku vám nikdy nepošle zprávu do Messengeru, stejně jako vám nebude volat podpora Microsoftu. To vše jsou podvody.
  • Neposílejte fotky neznámým lidem – videa a fotky jsou důležitou součástí naší identity. Neposílejte je ale cizím lidem a před zveřejněním na sítích vždy myslete hlavně na svou bezpečnost. Ověřte, kdo všechno může vaše fotky po zveřejnění vidět.
  • Založte si 2 e-maily – jeden používejte pro osobní komunikaci, druhý pro registraci do různých online služeb.
  • Stahujte z důvěryhodných zdrojů - torrenty a hry zdarma jsou super, ale může se v nich ukrývat virus, který vám doslova vyluxuje počítač.
  • Nepište nic, co byste neřekli z očí do očí – to je zlaté pravidlo pro komunikaci nejen na sociálních sítích.

Autor: Petra Velíková

 

Články odjinud