Tipy na halloweenské a dušičkové tvoření

Tipy na halloweenské a dušičkové tvoření
Sdílej
 
Ať už jste fanoušci halloweenských dýní, kostlivců a strašidýlek, nebo na Dušičky upřednostňujete střízlivější výzdobu, mohly by se vám hodit naše tipy. Poradíme, jak vyrobit různé dekorace – a to jak ty jednoduché, tak i ty, které vyžadují šikovnější ruce.

Věnec na dveře (nebo na stůl)

Když existuje adventní věnec, proč by nemohl být i dušičkový? Základem je kruhový korpus a drátek a pak už jen to, co vás napadne. K tomuto období se hodí šišky, různé sušené květy, mohou být i umělé. Dobře vypadají také květiny, kapradí či eukalyptus, které sprejem nastříkáte stříbrnou, černou, nebo jinou tmavou barvou. Záleží už na vás, jestli má být výsledek spíše hravý a halloweenský, nebo důstojný – dušičkový.

Girlandy z papíru

Výroba girland je vděčná – je to jednoduché a zábavné pro všechny věkové kategorie. Zatímco malé děti si mohou vystřihovat jednoduché tvary jako třeba strašidýlka, starší se můžou pustit do složitějších variant. Třeba růží, netopýrů a pavouků. Tvary už pak jen navěste na stuhu, provázek, či lanko a zavěste. Girlandy vypadají nejlépe v oknech nebo na dveřích.

Nejste si jisti, že na tvoření bude čas? Dekorace s halloweenskou i dušičkovou tématikou si můžete objednat a mít je úplně bez práce. Mrkněte na favi.cz, kde najdete různé svícny, věnce, misky nebo třeba dekorace na zeď.

Plstěné dekorace

Pokud jste zruční s jehlou, můžete se pustit i do výroby dekorací z filcu. Kromě filcu budete potřebovat jehlu, nit (či vyšívací bavlnku) a nějakou výplň, například vatu. Nakreslete si předlohu (dýni, list, pavouka, ježka, růži,...) a tu dvakrát vystřihněte z filcu. Následně oba tvary sešívejte k sobě a vyplňte připravenou výplní. K ozdobení můžete použít korálky a knoflíky.

Tip: Nebo můžete spojit druhý a třetí tvořící tip a udělat girlandu z filcových ozdob. Moc hezky vypadají různobarevné podzimní listy. Pro halloweenskou verzi zase doporučujeme dýně a strašidla.

Svícny

Svíčky k tomuto období neodmyslitelně patří a už samy o sobě utvářejí onu tajuplnou a sváteční atmosféru. Tu ještě umocníte, když svíčku umístíte do vámi vyrobeného svícnu. Ten se dá vyrobit hned několika způsoby:

Z lahví

Svíčky zapíchněte do skleněných lahví. Ty můžete přestříkat sprejem (a to klidně i se svíčkou). Jakmile začne vosk stékat po lahvi, dostane svícen teprve ten správný šmrnc.

Ze zavařovaček

Ty se dají ozdobit různě – pomocí zvenčí nalepeného papíru, sprejováním, pokapáním voskem, krajkou,...

Z hmoty schnoucí na vzduchu

Tato varianta keramické hlíny, která je jako stvořená pro domácí použití, je skvělý modelovací materiál. Úplně nejsnazší je z ní vytvarovat strašidlo (to v bílém prostěradle) tak, aby stálo rovně na povrchu. Do hlavy mu jemně svíčkou vytlačte důlek a nechte zaschnout. Po zaschnutí jen lihovým fixem domalujte oči a pusu, do důlku umístěte svíčku a je to.

Papírové dekorace po mexicku

Možná víte, že v Mexiku se Svátek zemřelých slaví trochu jinak než u nás. Je plný barev a má veselou atmosféru, protože se Mexičané těší na shledání se svými mrtvými blízkými. Každá rodina si vystaví jejich fotky a oltář bohatě ozdobí. Pokud se vám tahle myšlenka líbí, můžete si takový oltář udělat i doma. A vyzdobit ho různými dekoracemi z barevného papíru.

 

Články odjinud