Hry a vzdělání: Jak mohou videohry pomoci při učení

Hry a vzdělání: Jak mohou videohry pomoci při učení
Sdílej
 
Videohry jsou často spojovány pouze s volným časem a zábavou, ale co kdybychom se na ně podívali z trochu jiného úhlu?

Postupně se ukazuje, že videohry mohou být užitečným nástrojem pro vzdělávání. Výzkumy naznačují, že herní prostředí může podporovat rozvoj kognitivních dovedností, kreativitu i schopnost řešit problémy. Jak mohou videohry pomoci dětem i dospělým při učení a jaké konkrétní dovednosti mohou hráči prostřednictvím her získat?

Rozvoj kognitivních dovedností

Videohry vyžadují rychlé rozhodování, přesnost a efektivní plánování, což zlepšuje kognitivní funkce hráčů. Například hry, které se zaměřují na řešení hádanek, logiku nebo strategii, stimulují mozek k uvažování a analyzování.

Výzkumy ukazují, že hráči her zaměřených na strategii a logické myšlení mají lepší schopnost:

• Pamatování a orientace. Mnoho her vyžaduje zapamatování si složitých map nebo sekvencí, což posiluje paměť.

• Rozhodování pod tlakem. V akčních hrách se hráči musí rychle rozhodovat, což zlepšuje jejich schopnost zvládat stres a reagovat v časové tísni.

• Kognitivní flexibilita. Hráči se učí adaptovat na měnící se podmínky ve hře, což podporuje jejich schopnost flexibilně reagovat na nové situace i v reálném životě.

Zlepšení jazykových dovedností

Mnoho her je dostupných pouze v cizích jazycích, což nabízí možnost procvičovat a rozšiřovat slovní zásobu. Hráči se často pohybují v mezinárodním prostředí, kde komunikují s ostatními hráči z celého světa. Tím si procvičují své jazykové dovednosti, zejména angličtinu. Existují také hry, které přímo podporují výuku cizích jazyků a pomáhají zlepšit výslovnost, gramatiku a porozumění textu.

Podpora kreativity a kritického myšlení

Hry, které hráčům poskytují otevřený svět, umožňují svobodně se pohybovat a tvořit vlastní příběh. Populární hry jako Minecraft či The Sims hráčům dávají možnost tvořit, stavět a experimentovat, což rozvíjí jejich kreativitu a podporuje kritické myšlení.

Díky tomu, že jsou tyto hry založené na experimentování, hráči se učí důležitou schopnost: zvládání neúspěchu a hledání nových přístupů, což je neocenitelná dovednost nejen ve škole, ale i v pracovním životě.

Rozvoj sociálních dovedností a spolupráce

Videohry, které se hrají ve více hráčích, například Fortnite, League of Legends nebo Smite, podporují týmovou spolupráci. Hráči se musí domlouvat, sdílet informace a plnit společné cíle, což zlepšuje jejich schopnost spolupracovat s ostatními. Hry vyžadující týmovou hru učí hráče důležitým sociálním dovednostem. Například:

• Komunikaci. Efektivní komunikace s ostatními hráči je klíčová pro úspěch ve hře i v reálném životě.

• Empatii a porozumění. Týmová spolupráce podporuje vzájemné porozumění a schopnost vžít se do situace ostatních, což je cenná sociální dovednost.

• Vedení a role v týmu, Hráči se učí přebírat různé role a zodpovědnosti, což může být užitečné pro pozdější uplatnění ve školním a pracovním prostředí.

Podpora zájmu o vědu a technologie

Hry zaměřené na simulace, jako jsou Kerbal Space Program nebo SimCity, mohou probudit zájem o vědu, techniku, inženýrství a matematiku (STEM obory). Hráči se prostřednictvím her učí základním principům fyziky, matematiky, ekonomie či ekologie, což je může inspirovat k dalšímu studiu těchto oborů.

Jak zapojit videohry do vzdělávání?

Existují již programy a aplikace, které využívají herní prvky k podpoře vzdělávání. Například:

• Khan Academy a její interaktivní výukové lekce.

• Quizlet s funkcí herních kvízů na učení.

• Duolingo využívající herní mechaniky k výuce jazyků.

Ať už se jedná o formální nebo neformální vzdělávání, videohry mohou být skvělým způsobem, jak motivovat a zapojit studenty všech věkových kategorií. Je však třeba čas strávený u videoher vyvážit dostatečným pohybem. Ať už sportem nebo procházkami s kamarády. Proto, děti, pravidelně nazujte (když už se nám blíží ta zima) své dětské zimní boty, popadněte ledvinky (stále stejně užitečné jako před lety) a vyrazte s kamarády za dobrodružstvím.

Videohry mohou být mnohem víc než jen zábava. Mohou podporovat rozvoj některých dovedností, kreativitu, kritické myšlení i zájem o vědu a technologie. Přestože videohry nenahradí tradiční vzdělávání, mohou se stát cenným doplňkem, který dělá učení zábavnější a interaktivnější.

Při správném výběru a použití mohou hry pomoci dětem i dospělým rozvíjet se a získávat nové dovednosti, které se budou hodit nejen ve škole, ale i v každodenním životě.

 

Články odjinud