Jak správně sestavit životopis a úspěšně ukončit pracovní poměr

Jak správně sestavit životopis a úspěšně ukončit pracovní poměr
Sdílej
 
Špatně napsaný životopis nebo nesprávně provedené ukončení pracovního poměru mohou zkomplikovat nástup do nového zaměstnání. Jak na to, aby vše proběhlo hladce?

Plánuje-li člověk nástup do nové práce, ať už jde o klasické zaměstnání, nebo brigádu, měl by si vytvořit kvalitní životopis. Důležitý je samozřejmě také správný postup ukončení předchozího pracovního poměru.

Jak správně napsat stručný životopis

Správně napsaný životopis je základním dokumentem, který uchazeče představuje potenciálnímu zaměstnavateli. Obecně platí, že by měl být životopis stručný, přehledný, bez zbytečných informací a s důrazem na nejdůležitější fakta.

Studenti, kteří nemají mnoho pracovních zkušeností, mohou využít některý z mnoha jednoduchých vzorů životopisů, které obsahují jen ty nejzákladnější údaje. 

Správně strukturovaný dokument může zvýšit šanci na získání brigády, protože zaměstnavatelé oceňují jasnost a jednoduchost. Jakýkoli špatně strukturovaný nebo neúplný životopis může způsobit, že uchazeč nebude pozván na pohovor.

Kde najít inspiraci? Existuje mnoho online zdrojů, které nabízejí vzory životopisů pro studenty a další tipy pro tvorbu životopisu. 

Co by nemělo v životopise chybět?

• osobní údaje

• vzdělání

• pracovní zkušenosti

• dovednosti

• reference

Životopis by měl být vždy přizpůsoben konkrétní pozici a zaměřovat se na dovednosti a zkušenosti, které jsou pro danou práci relevantní. Jednoduchý vzor životopisu může sloužit jako inspirace, nicméně je důležité, aby byl životopis originální a odrážel osobnost uchazeče.

Jak ukončit pracovní poměr

Jednou z možností je výpověď dohodou, která umožňuje oběma stranám ukončit smlouvu na základě vzájemné shody. Pro zrychlení a zjednodušení procesu lze použít výpověď dohodou vzor pdf, který lze snadno stáhnout a vyplnit.

Pokud není výpověď podána správně, může dojít k nedorozumění a komplikacím při ukončení pracovního poměru, což může ovlivnit nástup do nové práce. Zaměstnavatel totiž kvůli zdržení může místo nabídnout jinému uchazeči.

Důsledky nesprávně napsaného životopisu a výpovědi Pokud uchazeč nemá kvalitně napsaný a stručný životopis, zaměstnavatel může upřednostnit jiného kandidáta, který se dokáže lépe prezentovat. Stejně tak problémy při ukončení předchozího pracovního poměru mohou zaměstnavatele odradit, pokud se věci nevyřeší včas a správně.

Z tohoto důvodu je důležité věnovat čas nejen psaní životopisu, nýbrž také správnému ukončení předchozího pracovního poměru. Použití osvědčených vzorů, jako je například právě vzor životopisu pro studenty nebo pdf vzor výpovědi dohodou, může ušetřit mnoho problémů.

Ani u brigády není radno podceňovat přípravu

Přestože se může zdát, že brigáda nevyžaduje stejnou míru přípravy jako klasické zaměstnání, i zde platí, že kvalitní příprava je klíčem k úspěchu. Správně napsaný a strukturovaný životopis může pomoci uchazeči lépe se prezentovat a vyhnout se zbytečným chybám. Správně vyplněná výpověď dohodou zase zajistí plynulé ukončení předchozího pracovního vztahu a usnadní nástup na brigádu.

 

Články odjinud