Svačina do školy nemusí být nuda: Máme pro vás 5 fresh originálních tipů

Svačina do školy nemusí být nuda: Máme pro vás 5 fresh originálních tipů
Sdílej
 
Jíst každý den ten stejný chleba se šunkou nebaví nikoho. Pokud tak chcete vaše svačiny trochu ozvláštnit, dodat jim šmrnc a překvapit spolužáky něčím novým a chutným čtete správně. Máme pro vás pět skvělých tipů na svačiny, které jsou nejen zdravé, ale také velmi chutné a jednoduché na přípravu.

1. Avokádový toast s rajčaty a bazalkou Ingredience:

• Plátky celozrnného chleba (počet dle toho kolik sníte)

• Zralé avokádo (polovina avokáda vystačí tak na dva plátky chleba)

• Rajče

• Sůl, pepř a citron podle chuti

Postup:

1. Začnete tím, že plátek celozrnného chleba opečete v toastovači nebo na pánvi do křupava.

2. Mezitím si oloupejte avokádo a rozmačkejte vidličkou. Po rozmačkání ho namažte na opečený chléb.

3. Rajče nakrájejte na tenké plátky a položte je na avokádovou vrstvu.

4. Teď už stačí jen dochutit pepřem, solí a pokapat citronem.

5. Svačinu si zabalte do svačinové krabičky a uložte do ideálně tak, aby se vám v ní chleba nepřevrhnul.

2. Barevný hummus s mrkvovými tyčinkami Ingredience:

• 1 plechovka cizrny (400 g)

• 2 lžíce tahini pasty

• Šťáva z citronu

• 1 stroužek česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• Sůl a pepř podle chuti

• 1 menší řepa (pro růžový hummus)

• 2-3 velké mrkve

Postup:

1. Cizrnu propláchněte a dejte do mixéru spolu s tahini, citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem.

2. Následně celou směs rozmixujte do hladké pasty. Jestliže se vám zdá pasta stále hustá, můžete dle potřeby ředit vodou.

3. Pro růžový hummus přidejte do mixéru vařenou nebo pečenou řepu a znovu rozmixujte. Pokud se vám nechce hummus doma připravovat, samozřejmě si ho můžete koupit i v obchodě.

4.  Teď už stačí jen oloupat mrkev a nakrájet ji na tyčinky, jenž si budete následně do hummusu namáčet.

3. Kešu kaše s ovocem a medem Ingredience:

• 1/2 šálku ovesných vloček

• 1 šálek mléka (může být i rostlinné)

• 1 lžíce kešu másla

• 1 banán

• 1 hrst borůvek

• 1 lžička medu

Postup:

1. Ovesné vločky a mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu.

2. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání asi 5 minut do zhoustnutí.

3. Poté odstavte kaši z ohně a vmíchejte kešu máslo pro dochucení. Pro větší sladkost můžete přidat i lžičku medu.

4. Pro dozdobení využijte banán nakrájený na kolečka a opláchnuté borůvky.

5. Kaši si nandejte do uzavíratelné nádoby a jednoduše vezměte s sebou do školy.

4. Ovocná rolka s jogurtem a granolou Ingredience:

• 1 tortilla nebo lavaš

• 2 lžíce bílého jogurtu

• 1 hrst lesního ovoce (maliny, borůvky, jahody)

• 2 lžíce granoly

Postup:

1. Tortillu nebo lavaš potřete bílým jogurtem.

2. Na jogurt následně rovnoměrně rozložte ovoce a celé posypte granolou.

3. Tortillu potom pevně zaviňte a rozkrájejte na menší kousky.

4. Takhle jednoduché to je. Kousky můžete zabalit do alobalu nebo svačinového papíru.

5. Zeleninové mini quiche Ingredience:

• 1 balení listového těsta

• 3 vejce

• 1/2 šálku mléka

• 1/2 šálku strouhaného sýra (např. čedar)

• 1 paprika

• 1 hrst špenátu

• Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Jako první předehřejte troubu zhruba na 180 °C.

2. Za druhé je třeba rozválet listové těsto a vykrájet do tvaru kruhů, které vložíte do formiček na muffiny.

3. Ve vedlejší míse pak smíchejte vejce, mléko a sýr. Papriku nakrájejte na malé kousky a špenát nasekejte.

4. Zeleninu následně rozdělte do formiček a celé to zalijte vaječnou směsí.

5. Zlatavé barvy těsta docílíte zhruba po 20-25 minutách pečení. Před zabalením nechte vychladnout.

Klíčová slova:
prclanek
 

Články odjinud