Pojem bor zahrnuje lesy jednak na velice chudých půdách, lesy na místech s nedostatkem vlhkosti, lesy naopak v polohách trvale ovlivněných vodou nebo lesy v oblastech s nepříznivými klimatickými podmínkami s vysokými teplotními rozdíly mezi létem a zimou. To jsou místa, která díky svým vlastnostem nevyhovují jiným u nás běžným dřevinám. Zde si houževnatá a otužilá borovice dokáže bez cizí pomoci vybojovat hlavní postavení a zatlačit své jinak silnější konkurenty do pozice přimíšených dřevin.
Na chudých a sušších půdách se borovice dělí o místo s dubem, s vyšší nadmořskou výškou může přibývat i buku, v pískovcových skalních městech se díky nižším teplotám dokáže výrazněji prosadit smrk. Tam, kde je čerstvě vlhká půda, a kde se po jarním tání sněhu dlouho drží voda, vzniká poněkud neobvyklá směsice borovice, dubu a jedle. Hovoříme pak o jedlovém boru.
Borový les má často řídký zápoj. To znamená, že se koruny jednotlivých stromů nedotýkají a nechávají k zemi proniknout velkou část slunečních paprsků. Chládek v parném letním dni proto pod borovým lesem nehledejte. Vyšší teplota naopak vyhovuje nejrůznějšímu hmyzu, kterého je v borech opravdu požehnaně.
Borovice je velice nenáročná a vděčná dřevina. To člověka v minulosti vedlo k jejímu bezhlavému pěstování i na těch místech, kam vlastně nepatří. Velká většina našich borových lesů není přirozených a vznikla tam, kde rostl dubový nebo bukový les. Je to určitě škoda. Jednotvárná borová výsadba se nevyrovná svěžímu listnatému lesu. V nejlepším případě si jí oblíbí houbaři pro svoji téměř geometrickou přehlednost. V horším případě padne za oběť náletu některého ze svých četných škůdců. Dalším velkým rizikem je námraza, která dokáže borové monokultury pořádně polámat.