Špička cibulová náleží do řádu hub lupenatých (Agaricales), čeledi čirůvkovitých (Tricholomataceae). Patří mezi větší druhy špiček. Klobouk měří v průměru 20 až 40 mm. Nejprve je klenutý, později plochý, s tupým hrbolem uprostřed. Okraj klobouku je u starých plodnic dosti často svraštělý. Zbarven je zprvu bělavě, potom okrově až šedohnědě. Lupeny jsou řídké, poměrně vysoké, bělavé nebo krémové. Třeň je 80 až 150 mm dlouhý, tuhý, pod kloboukem hnědavý, jinak sametově černý, na kořenující části chlupatý. Dužnina je bělavá, po rozemnutí voní výrazně po cibuli, chuť má štiplavou. Výtrusy jsou bezbarvé, vejcovité, rozměrů 8 až 12 x 6 až 8 µm.
Špička cibulová roste od srpna do října na tlejícím dřevu a listí listnatých stromů, nejčastěji buků a habrů. Vyskytuje se jen místy, kde bývá zpravidla hojná.
Pro kuchyňské použití se sbírají jen kloboučky. Doporučuje se ji přidávat v menším množství do směsí jiných hub nebo do polévek, kde vynikne její neobvyklá chuť. Lze ji zaměnit s jinými druhy špiček, zvláště se špičkou česnekovou (Marasmius scorodonius), od niž se liší sametově černým třeněm a poněkud jinou vůní. Záměna by mohla být možná i se špičkou obecnou (Marasmíus oreades), která však má výrazně jinou vůni, nebo s některými druhy penízovek a helmovek. Nebezpečná by mohla být záměna s některými vláknicemi, proto je při sběru špiček nutná určitá opatrnost.
Sdílej
7. srpna 2001 • 17:12