Guyotova. Jak už název napovídá, jde o odrůdu původem z Francie. Od druhé poloviny 19. století se začala pěstovat v Croncels u Troyes a byla nazvána po dr. Julesu Guyotovi.
Stromy vytvářejí vzpřímené jehlancovité koruny, jsou proti mrazu vcelku odolné a nejlíp se jim daří v chráněných polohách v kvalitních půdách. Záhy pravidelně a hojně plodí. Hrušky jsou velké, kuželovitě protáhlé, s lesklou žlutozelenou slupkou s tečkami. Bílá šťavnatá dužnina má dobrou navinulou chuť. Plody ze stromů, jež se pěstují v nevhodných polohách a půdách jsou chuťově horší kvality. Sklizeň se provádí od konce srpna do září. Asi za týden po sklizni hrušky konzumně dozrávají a je třeba, aby se do tří týdnů spotřebovaly, neboť jejich skladovatelnost je dost krátká. I dopravu snášejí špatně, protože se snadno otlačují. Odrůda Guyotova je u nás sice méně rozšířená, ale pro jižní oblasti Slovenska, Moravy a pro Polabí a České středohoří jde o vhodnou hrušeň. Už proto, že poskytuje dobré stolní ovoce, které lze využít i do kompotů.
Sdílej
12. září 2001 • 16:42