Kukuřice vytrvalá. Za "objev století" v oblasti planého fytogenofondu se považuje nález tří populací nejprimitivnější příbuzné pěstované kukuřice v jihozápadním Mexiku. Když byl před necelými deseti lety publikován, vzbudil senzaci. Slibuje totiž významný převrat v zemědělském království "silné trojky", kterou tvoří tři nejvýznamnější pěstované a šlechtěné kulturní trávy - obiloviny, na nichž v podstatě závisí výživa lidstva: pšenice, rýže a kukuřice.
Kukuřice pochází z tropické Ameriky, nicméně díky šlechtitelům a pěstitelům je dnes její kultura rozšířena až k 65 ° severní zeměpisné šířky a v horách do nadmořských výšek kolem 3 000 metrů. Je původem z Mexika a Střední Ameriky, odkud pronikla do Severní Ameriky, již začátkem 16. století do Evropy a rychle se šířila do ostatních světadílů. Vyniká jako zemědělská plodina tím, že díky svým genům je jednou z bylin, které nejúčinněji využívají sluneční energie a přeměňují ji v organickou hmotu, sloužící za potravu lidem i zvířatům. Pěstované odrůd kukuřice jsou však náchylné k různým chorobám. Šlechtitelství je ustavičným bojem, s vypětím se udržujícím o krok vpřed - a každý nový genofond z volné přírody je nesmírně vítán.
Genofond kukuřice vytrvalé stojí za to. Tato štíhlá tráva, jejíž stébla, dosti hustě porostlá střídavými, úzkými a dlouhými listy, jsou zakončena prstnatou latou z několika málo (v průměru šesti) samčích klásků, má podzemní hlíznaté oddenky. Každým rokem z nich vyhání nová stébla - je to tedy bylina víceletá, vytrvalá. Přitom počet chromozómů tohoto druhu umožňuje křížení s pěstovanými odrůdami. V Kalifornii byl již získán víceletý hybrid kulturní kukuřice, který může znamenat průlom v zemědělství, zejména třetího světa.
Sdílej
12. září 2001 • 19:43