VIDEO: Prozkoumali jsme řídící věž letiště Letňany a odhalili nového Péráka

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Ábíčko natočilo super videa s letadly a v hangárech i řídící věži na stoletém letišti Letňany. Odhalili jsme, proč je český superhrdina Pérák jako Indiana Jones. Video mag je nabitý zábavou a zajímavostmi, nechybí ani Lepičovo doupě vystřihovánek a papírových modelů.

Letňany slaví sto let a ábíčko vyrazilo s kamerou na místní letiště točit super videa. Prozkoumali jsme letadla, hangáry i řídící věž. „Letiště Letňany má velmi bohatou historii a je tady toho spousta k vidění,“ slibuje jeho ředitel Robert Skribuckij. A vůbec nepřehání! Video magazín časopisu ABC se dostal až do nitra řídící věže, kde jsme odhalili, jak pracuje letový dispečer.

Celý den na letišti v Letňanech

Posadili jsme se také do kokpitu jednoho z letadel a nechali si podrobně vysvětlit, co vidíme na jednotlivých displejích a jak to všechno funguje.

Chcete se tam taky podívat? V sobotu 7. září proběhne Den letiště Letňany, kde se představí přes sto typů různých letadel a bude se prezentovat i technika armády, policie a záchranných složek. Akce vhodná pro celou rodinu začíná v 9:00 hodin ráno a trvá do šesti večera. Vstup je zdarma.

Český superhrdina Pérák sabotuje nacisty jako Indiana Jones •  ABC

Český superhrdina Pérák jako Indiana Jones

Století slaví i legendární český superhrdina Pérák. Na stránkách časopisu ABC začalo vycházet na pokračování už jeho třetí komiksové dobrodružství. Zatímco ta dvě předchozí, která se jmenovala Oko budoucnosti a Jantarová komnata (čtěte tady), se odehrávala v období nacistické okupace Československa, trojka s názvem Pérák a armáda poražených poskočila v čase.

„Pérák je skutečná legendární postava, která údajně žila během druhé světové války. To znamená, že je spjatá právě s tímto obdobím,“ říká scenárista Petr Macek. „My s výtvarníkem Petrem Koplem jsme si tuto postavu půjčili. Je nám sympatická, protože trochu jako Indiana Jones sabotuje nacisty, chrání nevinné a pátrá po magických artefaktech schovaných různě po Česku.“

Vystřihovánka kosmické lodi Sojuz 1 v časopisu ABC •  Roland Havran

Ábíčko odhaluje živé mrtvé i Lepičovo doupě

Komiks Pérák a armáda poražených se poprvé odehrává až po konci války a hlavní hrdina se v něm střetává se zabitými nacisty, ze kterých se stali živí mrtví zombie. Petr Macek slibuje nejen dobrodružství, ale i srandu a emoce. Přesvědčit se můžete v tištěném ábičku a se zpožděním i na webu v rubrice Komiksy.

Video mag ABC přináší také další díl pravidelné modelářské rubriky Lepičovo doupě. Tentokrát s tipy, jak slepit papírovou vystřihovánku kosmické lodi Sojuz-1 z ABC 16/2024. K tomu aktuální novinky a zajímavosti z přírody, techniky, vědy a zábavy… to prostě musíte vidět.

Video mag Ábíčko: RC auta závodí a po laně se chodí, sleduj!

Video mag Ábíčko: RC auta závodí a po laně se chodí, sleduj!

VIDEO: Robotický pes v redakci Ábíčka! Vyzkoušeli jsme, co umí Cyberdog 2 od Xiaomi

VIDEO: Robotický pes v redakci Ábíčka! Vyzkoušeli jsme, co umí Cyberdog 2 od Xiaomi

VIDEO: Jak si natočit film z LEGO kostek? Plus VR a green screen ve Zlíně!

VIDEO: Jak si natočit film z LEGO kostek? Plus VR a green screen ve Zlíně!

Autor

abm