Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model historických vesmírných lodí Voschod 2 a Gemini IV. Nebo vystřihovánku stavby nádraží drážních tratí. Tady najdete návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky vesmír

Kosmické lodi Vochod 2 a Gemini IV

První procházka vesmírem

Vesmírné závody mezi USA a SSSR pokračovaly zkouškami dlouhodobého pobytu ve vesmíru, spojováním lodí a pohybu člověka ve vesmíru. Proto NASA vyvinula novou loď Gemini (Blíženci – měla nést dvojici astronautů).

Vystřihovánka vesmírné lodi Voschod 2 •  Jan Jalovec

Sovětský svaz zareagoval úpravou lodí Vostok na dvoumístnou verzi Voschod. Právě z Voschodu 2 se kosmonautovi Alexeji Leonovovi povedl 18. března 1965 s využitím přechodové komory první výlet člověka do volného prostoru. Návrat do lodi a její sestup byl komplikovaný, kosmonauti málem přišli o život.

3. června 1965 se pak v klidnějších podmínkách pohyboval ve skafandru vesmírem i Američan Ed White z Gemini IV. Zatímco Leonov byl ještě účastníkem mise Apollo-Sojuz, Ed White zemřel při nehodě během simulovaného startu Apolla 1.

Přípravné práce

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko a nožík. 

2. Díly a spojovací chlopně si narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není náročný, je ale důležité lepit přesně.

Vystřihovánka vesmírné lodi Gemini IV •  Jan Jalovec

Návod na slepení vystřihovánky:

VOSCHOD 2

1. Vytvarujeme a spojkami vytvoříme kužely motorové sekce 1 a 2. Zespodu celek uzavřeme dílkem 3 a na něj přilepíme trysku 4. Z dílů 5, 6, 7 sestavíme prstenec s nádržemi a spojíme jej s hotovou motorovou sekcí. 

2. Zkompletujeme hlavní kabinu z dílů 8, 9, 10 a 11. Z dílů 12, 13 sestavíme padákový kryt a umístíme na vyznačené místo na kabině. Ke krytu přilepíme proužek 14. Kabinu shora uzavřeme kuželem 15, 16. 

Návod na slepení •  Roland Havran

3. Sestavíme tunel přechodové komory 17. Na horní část přilepíme obroučku 18 a uzavřeme dílem 19. Na vyznačené místo na spodním okraji přilepíme přehnutý dílek s nádržemi 20. Model můžeme umístit do stojánku 21.

GEMINI IV

Vytvarujeme a spojkou vytvoříme kužel technické sekce 1. Uzavřeme jej zespodu štítem 2, 3 a shora dílem 4. Pokračujeme kuželem kabiny 5 shora uzavřeným dílem 6. Následuje váleček 7 uzavřený dílem 8 a nakonec kužel 9 uzavřený dílem 10. Celek připojíme ke zbývajícímu trupu. Loď lze umístit na stojánek 11.

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

Video se připravuje ...

VIDEO Jak převážet vystřihovánky z papíru? • Zdroj: ABM

Vystřihovánky stavby

Nádraží drážních tratí

Drážní stavby

Model nádraží je v měřítku 1 : 120 (měřítko modelová železnice TT) a představuje budovu podle normálie (typového projektu) LVI/H rakousko-uherských drah. V Čechách se jedná o nejrozšířenější stavbu nádraží, většina jich je stále v provozu. Pokud vlakem cestujete, nelze je minout.

Nádraží podle této normálie najdeme v Rakousku, Slovinsku, Itálii, Ukrajině, Rumunsku a Polsku. Součástí drážních staveb na vedlejších tratích byly i další objekty – např. strážní domky a skladiště. Budeme se jim věnovat v dalších číslech časopisu ABC.

Vystřihovánka stavby nádraží železnice •  Jan Jalovec

Přípravné práce

Před vystřižením narýhujte na jednotlivých dílech čáry ohybu, jsou značeny čárkovaně. U úzkých dílů na ohýbání (štíty, okapy a boky sloupků) si nechte při vystřihování přídavky. Díly se vám budou zpracovávat lépe a až po ohnutí je zastřihněte na přesný tvar. 

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Obvodové zdi 1 a 2 slepte k sobě ve spoji A. Patky pro přilepení na základovou desku 4 ohněte směrem dovnitř stavby, s výjimkou patek B a C, na ty bude přilepena terasa 3. Patky pro přilepení střechy ohněte všechny směrem vně stavby. Z dílu 3 sestavte terasu a přilepte ji k dílům 1, 2 na patky B, C. Díly 1, 2 slepte k sobě v rohu D. 

Návod na slepení •  Jan Jalovec

2. Díl 6 přeložte podél čáry označené šipkami k sobě a vystřihněte V výřezy v horní části sloupků. Vzniknou tak i na přeložené ploše K (tečkované čáry), ale zpevníte ji výztuhou 14. Také na sloupky ze zadní strany přilepte výztuhy 7.

Díl 6 nastřihněte podle červených čar a boky sloupků ohněte do tvaru písmene U. Plochu K ohněte k sobě a díl přilepte pod střechu terasy 5  rohem E do rohu F střechy, aby lícoval s jejími hranami. Sestavenou střechu terasy nalepte na plochy G, H dílů 1, 2 a patky sloupků přilepte k hraně terasy 3. 

Návod na slepení •  Jan Jalovec

3. Střechu nádraží slepte z dílů 8 a 9, na kterých předem ohněte štíty a okapy. Pak celek přilepte ke zdem. Z dílů 10, 11 sestavte komíny a přilepte je na plochy I, J na střeše. Na plochu K přilepte schod 12. Hotovou stavbu přilepte na základovou desku 4. Při pohledu zespodu jsou vidět v rozích střechy bílé plochy, můžete je přelepit díly 13.

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Jan Jalovec

MĚŘÍTKO: 1:120

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC