Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model drážního skladiště ze série železničních vystřihovánek. Nebo indiánský tábor z Muzea vystřihovánek. Tady najdete návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky stavby

Drážní skladiště

V ABC č. 12/2024 vyšla vystřihovánka nádraží lokálních tratí. K tomuto typu nádraží patřila skladiště. V dobách, kdy ještě nebyly rozšířeny zásilkové služby jako dnes, měla vlaková přeprava zásilek zásadní význam.

Posílaný balík se dopravil na nejbližší nádraží, tam ho uložili do skladu, a až jel správný spoj, naložili ho do vlaku a odvezli do cílové stanice. Ve stanici putoval zase do skladu, kde byl připraven k vyzvednutí. Netýkalo se to jen zásilek soukromých, ale i firemních.

Schéma vystřihovánky •  Jan Jalovec

Skladiště byla podobně jako nádraží typizována normáliemi v několika různých velikostech. Konstrukce ale byla stejná: celodřevěné stavby se sedlovými střechami, dvěma bočními nákladovými rampami a zadní nájezdovou rampou.

Vystřihovánka vychází z normálie 25H a je v měřítku 1 : 120 (měřítko modelové železnice TT). Dále se můžete těšit na strážní domek, zastávky, hradla a zájezdní hostinec.

Přípravné práce

Před vystřižením narýhujte na jednotlivých dílech čáry ohybu, jsou značeny čárkovaně. U úzkých dílů na ohýbání (díly ramp, schodů a okapy) si nechte při vystřihování přídavky. Díly se vám budou zpracovávat lépe a až po ohnutí je zastřihněte na přesný tvar. 

Návod na slepení vystřihovánky:

Návod na slepení •  Jan Jalovec

1. Z dílů 1 a 2 slepíme obvodové stěny skladu. Z dílů 3, 4 sestavíme pravou nákladovou rampu a přilepíme ji na plochu A boční stěny skladu. Stejně připravíme levou rampu z dílů 5, 6 a přilepíme ji na plochu B. Celek připojíme na základovou desku 7.  

2. Složíme zadní nájezdovou rampu 8 a ve spojích C, D ji podlepíme díly 9, 10. Rampu přilepíme na základovou desku 7 a zadní stěnu skladu. Pak připojíme střechu 11, slepíme komín 12 a přilepíme ho na plochu E. 

3. Boční schody vedoucí k rampám můžeme slepit ve složitější a jednodušší variantě.

Složitější varianta: Na dílu 13 k sobě nejprve ohneme a slepíme bočnice. Pak přehneme zbytek dílu, lícem schodů na líc bočnice. Prostřihneme podle červených čar schodišťové stupně, ohneme je do pravého úhlu a vzniklé trojúhelníčky u čáry ohybu přilepíme k bočnici. Stejně sestavíme díl 14, slepíme ho s dílem 13 a hotové schůdky přilepíme k boční stěně skladu a čelu rampy. Schůdky z dílů 15, 16 sestavíme stejně a přilepíme je na druhou stranu skladu.  

Návod na slepení •  Jan Jalovec

Jednodušší varianta: Zpracovaný díl 17 přilepíme k boční stěně skladu a čelu pravé rampy z dílů 3, 4. Zpracovaný díl 18 pak připojíme na druhou stranu skladu a k druhé rampě.

4. Stejně tak schody v čele budovy můžeme slepit ve složitější a jednodušší variantě. U složitější varianty z dílu 19 postupujeme schod po schodu a boční patky lepíme k následujícím tak, aby lícovaly s tečkovanými čárami. Jednodušší varianta je z dílu 20. Na závěr přeložíme díl 21, slepíme ho k sobě, ohneme a připojíme ke schodům. Celek schodiště se zábradlím přilepíme na plochu F čela skladiště a k základové desce 7. 

Návod na slepení •  Jan Jalovec

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Jan Jalovec

MĚŘÍTKO: 1 : 120

OBTÍŽNOST: složité

 

Muzeum vystřihovánek

Indiánský tábor

Dioráma indiánského tábora vyšlo jako reklamní vystřihovánka německé firmy Heinrich Franck Söhne působící na konci 19. a v první polovině 20. století v rakouském Linci. Z ABC č. 6/2024 a ABC č. 9/2024 jste si mohli od stejné firmy postavit čínské město a africkou vesnici.

Vystřihovánka indiánského táboru v časopisu ABC •  Josef Kropáček

Tentokrát zavítáme na severoamerický kontinent na Divoký západ. Téma Indiánů bylo vždy atraktivní a lákavé. K jeho popularitě přispělo například divadelní představení známého dobrodruha a podnikatele Buffalo Billa. Se svou Wild West Show v rámci evropského turné zavítal v roce 1906 do Jihlavy, Brna a Opavy. Do této doby lze s jistotou zařadit také vznik vystřihovánek od rakouského nakladatele z Vídně Josefa Hohlwega, viz ukázka:

Vystřihovánky s tématem indiánů a kovbojů •  Josef Kropáček

S vynálezem filmu se začaly natáčet kovbojky plné pistolníků a střetů s Indiány. Nemalý podíl na vzestupu zájmu o původní obyvatele Ameriky mají romány Karla Maye o statečném náčelníkovi Apačů Vinnetouovi a jejich převedení na filmové plátno v šedesátých letech. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)  

Návod na slepení vystřihovánky:

Pro zpevnění si můžete celou stranu podlepit kancelářským papírem. Začátečníci budou figurky i týpí vystřihovat s malým okrajem. Zkušení modeláři použijí modelářský odlamovací nůž, figurky pečlivě vyřežou se všemi detaily a bílé vyřezané okraje potom zabarví černou vodovkou. Sestavení tábora a jejich obyvatel ponecháme na vaší fantazii. 

SÉRIE: ZÁBAVA

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

OBTÍŽNOST: snadné

VYDAVATELSTVÍ: Heinrich Franck Söhne A.G.

ROK VYDÁNÍ: 30. léta 20. století

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 30 x 23 cm

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC