Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC najdete vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model miniboxu Janov Zoo. Nebo vystřihovánku - dioráma hradu Dívčí kámen. Tady najdete návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Papírové miniboxy ABC

Janov zoo

Urbanistou snadno a rychle: Dokončení

Z ABC č. 25–26/2023 a ABC 2/2024 jste si postavili vstupní část celku Janov – zoo. Vystřihovánkami pavilonu, stájí, loutkového divadla, výběhů a zvířat z tohoto a příštího čísla 16/2024 celek uzavřeme. Model si můžete slepit také samostatně pouze z ABC č. 15. V ábíčku č. 17 vyjde další díl volného navázání na minibox Janov Trať č. 047 Teplice nad Metují – Trutnov.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Návod na slepení

Prohlédněte návodnou kresbu. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

Pavilon hmyzu:

Slepený díl č. 2 vyztužte vlepením přířezů z vlnité lepenky a přilepte jej k situaci, díl č. 1. Přilepte sestavené díly č. 3, 4 a 5.

Stáje:

Díly č. 6 a 7 sestavte, vzájemně slepte a umístěte na vyznačené místo na situaci.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Loutkové divadlo:

Slepený díl č. 22 vyztužte vlepením přířezů z vlnité lepenky a přilepte jej k situaci, díl č. 1. Přilepte sestavené díly č. 23, 24, 25 a 26. Slepte poloviny dílu č. 27, zastřihněte jej do oblouku a přilepte na vyznačená místa. Slepte rubové strany dílů č. 28, 29 a přilepte je.

Ohrady a ploty:

Slepte obě poloviny dílů č. 8–16, 30 a 31.  Vytvarujte je podle návodné kresby a přilepte na vyznačená místa na situaci.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

 

Dioráma

Dívčí kámen

Papírový model hradu

Rozlehlá zřícenina gotického hradu se nachází na ostrohu nad soutokem Křemelského potoka a Vltavy v jižních Čechách, zhruba v polovině cesty mezi městy České Budějovice a Český Krumlov. Místo bylo osídleno již dříve – stálo zde hradiště ve starší době bronzové, poté v době halštatské a laténské.

Dioráma hradu Dívčí kámen v časopisu ABC •  Ondřej Sedláček

Povolení, aby si tu bratři Jošt I., Petr II., Jan I. a Oldřich I. z Rožmberka mohli postavit hrad, vydal v roce 1349 římský císař a český král Karel IV. Dodnes je zachovaná zakládací listina s jeho pečetí. Hrad se stal správním střediskem tamějšího rožmberského panství Majdštejn, jehož název vznikl podle německého jména hradu. Hrad však nikdy nebyl stálým sídlem Rožmberků. Trvale tam pobýval mezi lety 1457 až 1461 pouze Oldřich II., a to kvůli roztržce se synem. Na hradě bývala jen menší posádka, které velel purkrabí.

V roce 1541 popisuje Petr V. z Rožmberka hrad jako „zbořený”. Pak již hrad jenom dále chátral. Ve 30. letech 20. století začal s jeho záchranou Klub českých turistů. Dnes je zřícenina v majetku nedalekého městyse Křemže. Je veřejnosti celoročně přístupná – denně od svítání do soumraku a konají se zde různé kulturní i historické akce.

Pověsti o Dívčím kameni

K hradu se váže mnoho pověstí. O jeho vzniku například tato: Mladý Jošt z Rožmberka na lovu pronásledoval laň, která mu u skály nad Vltavou najednou zmizela. Místo ní se na skále objevila krásná panna. Jošt se do ní zamiloval, ale ona v jeho lásku nevěřila. Aby ji přesvědčil o pravdě svých slov činem, postavil na skále hrad a dal mu jméno Dívčí kámen. Jošta na lovu najdete na dně krabičky u nápisu.

V pravém rohu nahoře je vidět erb stavitelů a majitelů hradu – starobylého a mocného českého šlechtického rodu Rožmberků. Jejich tehdejší rozsáhlé a bohaté panství zvané „rožmberské dominium“ konkurovalo dokonce i samotným královským statkům.

Přípravné práce

1. Vodítkem při lepení modelu je kromě návodu fotografie hotového diorámatu. Základem je otevřená krabička bez přední (respektive horní) stěny. Stačí obyčejná papírová, případně si můžeme dát práci s dřevěnou. Musí však mít hloubku minimálně 4 cm (může být o něco víc) a rozměr zadní stěny 17 x 12,5 cm, tj. podle pozadí, dílu 1. Pro snazší práci méně zkušeným doporučujeme zvětšit rozměr zadní stěny na 17,1 x 12,6 cm. 

2. Nemáme-li vhodnou krabičku po ruce, slepíme ji z kartonu. Pokud vzniknou nehezké rohy, chlopně apod., přelepíme je vhodným barevným papírem, popřípadě bílou čtvrtkou, kterou podle uvážení nabarvíme.

3. Jednotlivé díly podle návodu postupně vystřihujeme nůžkami nebo vyřezáváme modelářským skalpelem. Ořez značí krajní černá čára, ohyb od sebe dolů přerušovaná černá čára uvnitř dílů. Čáry ohybu jsou ideální narýhovat tupým nožem, aby došlo k rovnému, přesnému ohybu a papír se nelámal. V některých dílech jsou červeným křížkem na bílém pozadí vyznačené části na vyříznutí. Díly není nutno podlepovat.  

4. Zkušenější modeláři mohou podle potřeby mezi jednotlivé vrstvy diorámatu využít vzpěry. Složíme je ze dvou stejně dlouhých dílů 8. Vzpěrami se vůči sobě jednotlivé vrstvy modelu zpevní a zároveň si od sebe udrží přesnou vzdálenost. Vzpěry jsou přeformátovány, jeden čtvereček je vzdálenost mezi sousedními vrstvami. Chceme-li tedy spojit dvě nejbližší vrstvy, vystřihneme dvojici o délce tří čtverců. Díly slepíme, takže vznikne prvek ve tvaru písmene H (viz návodná kresba). Delšími stěnami vzpěry přilepíme na sousední vrstvy. Je nutno dát pozor, kam vzpěry umístíme. Měly by plnit svůj účel, ale neměly by být příliš vidět při pozorování modelu diváky. Než vzpěry nalepíme, je dobré jejich umístění vyzkoušet a tužkou si je na ruby dílů zakreslit.

Návod na slepení dioráma hradu •  Ondřej Sedláček

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Jako první vlepíme do krabičky na zadní stěnu pozadí, díl 1. Poté si připravíme hlavní část hradu, díl 2, ve kterém vyřízneme čtyři okna v torzu paláce. Poté díl vlepíme chlopněmi na boky a zadní stěnu krabičky tak, aby spodní část dílu byla ve výšce 3,3 cm nad dnem krabičky.

Před vlepením doporučujeme zpevnění v levé třetině a v pravé třetině pomocí dílů 8, které vlepíme mezi tento díl 2 a pozadí. Pozor, všechny vrstvy lepíme svisle a ve vhodné vzdálenosti od sebe (ideálně 0,9 cm), aby se všechny vrstvy vešly. Doporučujeme vyzkoušet před samotným vlepením a případně si udělat na spodní část krabičky rysky, kde mají být díly umístěny.

2. Pokračujeme přední částí hradeb, díl 3. Vlepíme ho na dno a boky krabičky. Opět můžeme zpevnit dílem 8 (nejlépe opět 2× ve třetinách – v tomto případě je nutno použít díly se čtyřmi čtverci). Dále si připravíme cestu, díl 4. Vyřízneme okno a připravíme ohyb v pravé části dílu (naznačen tečkovanou čarou a šipkami). Před vlepením opět můžeme zpevnit dílem 8 (nejlépe uprostřed). Poté připravíme a vlepíme do horní pravé části krabičky erb, díl 5.

3. Připravíme si díly 6 a 7, postavu Jošta a nápis. Postava je na vyřezávání poměrně složitá, doporučujeme postupovat pomalu a použít skutečně ostrý skalpel, aby se drobné části nepotrhaly. Hned je ale nevlepujeme. Nejprve umístíme do popředí na střed dna krabičky nápis 7 a poté najdeme vhodnou polohu pro Jošta. Místo si označíme tužkou ryskami a postavu vlepíme. Pak vlepíme nápis. Nakonec vystřihneme díl 9 s textem o historii hradu, který nalepíme na střed na zadní stranu krabičky.

SÉRIE: DIORÁMA

AUTOR: Ondřej Sedláček

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC