Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC najdete vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model kosmické lodi Sojuz 1. Nebo vystřihovánku auta - speciálu s cisternou a minibox Janov zoo. Tady najdete všechny návody na slepení včetně kreseb.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vesmír

Kosmická loď Sojuz

Neslavný začátek letů do vesmíru

Program Sojuz byl původně sovětský plán z roku 1962 na vývoj víceúčelové kosmické lodi, která by byla schopna dopravit kosmonauty k Měsíci. Později z těchto plánů sešlo a Sojuz se stal víceúčelovou pilotovanou kosmickou lodí. Bohužel první tři lety bez posádky roku 1966 odhalily řadu nedostatků a chyb. I přesto byl díky politickému nátlaku nakonec vynucen let Sojuzu 1 s lidskou posádkou roku 1967.

Vystřihovánka kosmické lodi Sojuz 1 v časopisu ABC •  Roland Havran

Oním vybraným byl již zkušený kosmonaut Vladimír Komarov. Jeho náhradníkem měl být dokonce Jurij Gagarin, který ale měl ke stavu Sojuzu značnou nedůvěru. To se potvrdilo, když Komarovovi postupně během letu selhalo několik klíčových systémů včetně přistávacího padáku a následoval náraz do země.

Vladimír Komarov se stal prvním kosmonautem, který zaplatil životem. I přesto projekt Sojuz nadále pokračoval. Nakonec se tyto lodě staly poměrně spolehlivými dopravci posádek i materiálu a používají se dodnes.

Přípravné práce

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko, nožík nožík a vodové barvy na zaretušování spojů a nepřesností.

2. Díly a spojovací chlopně si narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není náročný, je ale důležité lepit přesně.

Návod na slepení •  Roland Havran

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Všechny zaoblené a kulaté díly se spojují pomocí očíslovaných spojek. Docílíme tak mnohem přesnějších a hladších spojů. V návodu tak vždy počítejte s tím, že ke každému dílu, až na výjimky, je potřeba využít i spojku se stejným číslem. 

2. Z dílu 1 vytvoříme válec servisního modulu a uzavřeme jej z obou stran díly 2. Z dílů 3, 4 sestavíme hlavní kabinu a uzavřeme ji dílem 5. Celek poté přilepíme na horní část trupu 1 (horní část označují malé černé šipky ve spoji na boku). Vytvarujeme objímku motorů 6 a uzavřeme ji dílem 7. 

3. K hotovému trupu můžeme nyní připojit obě „křídla“ se solárními panely 8. Panely by měly být na vyznačených místech mírně střídavě zprohýbané. 

4. Vytvarujeme spojovací kroužek 9 a přilepíme jej na vršek kabiny. Z dílů 10,11, 12 vytvarujeme a sestavíme nákladní modul. Na spodní straně jej uzavřeme dílem 13 a z horní strany dílem 14 s připraveným otvorem. Na vršek modulu přilepíme nástavbu 15 uzavřenou dílem 16, opět s připraveným otvorem. Do otvoru vložíme párátko nebo tenčí špejli omotanou dílem 17. Celý modul nyní můžeme přilepit ke zbývajícímu trupu. Poslední prací je sestavení stojanu antény 18, u kterého si dejme pozor, ať si neslepíme i spojovací chlopně. Na stojan poté umístíme disk antény 19. Model můžeme postavit na jednoduchý podstavec 20.

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

 

Vystřihovánky auta

Hasičský speciál s cisternou

Záchranářská technika

Některé automobilky mají ve výrobním programu speciály, které fungují jako malé hasičské vozy se základním zdravotnickým vybavením. Jsou určené pro použití na místa, kam se velká vozy nedostanou. Především se tedy jedná o městskou zástavbu nebo zvláštní přírodní útvary.

Vystřihovánka auta - hasičského speciálu s cisternou v časopisu ABC •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Speciál se skládá ze tří částí. Vpředu je kabina se zdravotnickým vybavením, uprostřed je nádrž na hasicí směs a vzadu plošina, kterou lze podle potřeby upravovat. Posádku tvoří většinou tři lidé, kteří jsou vyškoleni pro všechny funkce.

Vozy jsou vybaveny vlastním počítačem a satelitní komunikační technikou. Cisterna s vodou je určená do oblasti přírodní katastrofy nebo se používá i ve městech při havárii vodovodní sítě. Může být připojena k jakémukoliv vozu a dopravena na místo určení.

Návod na slepení vystřihovánky:

Hrany označené červenými šipkami budete ohýbat směrem k sobě. Slepte k sobě obě poloviny kol 6, 7 (obojí 4×) a 12, 13 (obojí 4×). Zatížené je nechte dobře proschnout.

ZÁCHRANÁŘSKÝ VŮZ 

1. Stavbu začněte kabinou s nádrží 1. Slepte zadní plošinu 2 a připojte ji zezadu k dílu 1. Boky plošin 3, 4 přilepte po stranách k dílům 1, 2. Slepte stříkací mechanismus 5 a umístěte ho na díl 2. 

2. Kola slepená z dílů 6, 7 připojte po stranách na díly 1, 3 a 4. Podpůrné hydrauliky 8 (4×) nalepte po stranách dílů 3 a 4

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

CISTERNA 

1. Slepte nosný trup cisterny 9. Nádrž na vodu 10 umístěte shora na díl 9. Tažné zařízení 11 nalepte rovněž shora na díl 9. 

2. Slepená kola z dílů 12, 13 nalepte po stranách na díl 9. Vytvarujte do oblouku hadici pro napouštění vody 14 a připojte ji zezadu na díl 9.

SÉRIE: Hasičská technika

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO:  1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

 

Papírové miniboxy ABC

Janov zoo

Urbanistou snadno a rychle: Dokončení sady

Z ABC č. 25–26/2023 (A) a ABC č. 2/2024 (B) jste si postavili vstupní část celku Janov – zoo. Vystřihovánkami z ABC č. 15/2024 (C) a z tohoto čísla celek dokončujeme. Model si můžete slepit i samostatně pouze z č. 16. V č. 17 vyjde další díl volného navázání na Janov Trať č. 047 Teplice nad Metují – Trutnov

Vystřihovánky papírových miniboxů z ABC: Janov Zoo •  Milan Weiner

Návod na slepení vystřihovánky:

Stáje:

Díly č. 3, 4, 5 slepte podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních umístěte na vyznačená místa na situaci.

Ohrady a ploty:

Slepte obě poloviny dílů č. 6–12, vytvarujte je a přilepte na vyznačená místa.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Zvířátka:

Pomocí chlopní slepte podle návodné kresby obě poloviny dílů. Po zaschnutí lepidla kresby obstřihněte a přilepte do výběhů podle uvážení.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC