Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC najdete vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model auta Volkswagen EA276. Nebo vystřihovánku miniboxu železniční tratě. Tady najdete všechny návody na slepení včetně kreseb.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky auta

Volkswagen EA276

Automobilový design

Model představuje projekt koncernu Volkswagen EA276, jeden z prototypů, na jehož základě měl v roce 1969 vzniknout nástupce slavného Brouka. Hranaté tvary karoserie dávaly znát výraznou změnu, kam se bude výrobce po stránce designu v následujících letech ubírat. Prototyp EA276 se nakonec stal předlohou pro typ Brasilia určený pro brazilský trh. Nástupcem Brouka se tak stal známý Golf (v USA a Kanadě prodávaný jako Rabbit) vzešlý z prototypu EA337. Od uvedení Golfu na trh letos uběhlo neuvěřitelných 50 let.

Auto Volkswagen EA276 •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní ohyb kolečkem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty. 

2. Připravte si špejli na osy o průměru 2 mm.

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY – DÍLY V ČERNÉM POLI 

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce. 

2. Zpracujte běhouny kol 1 (4×). Nalepte na ně vnějších a vnitřní bočnice 2, 3 (obojí 4×). Připravte kotouče 4 (4×), zarážky 5 (4×) a osy ze špejle vyrobené dle nákresu na str. 33. Vše si odložte do pracovní krabičky. 

PODVOZEK – DÍLY V ŠEDÉM POLI 

Na přední část použijte díly 1, 2, 3 a na zadní část díly 4, 5, 6. Oba celky slepte dohromady s podlahou 7. Hotový celek odložte a pokračujte karoserií.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

KAROSERIE A DETAILY – DÍLY V BÍLÉM POLI, KOMPLETACE 

1. Slepte celek víka motoru a přídě z dílů 1, 2, 3, 4, 5. K celku přilepte blatníky 6L, 6R a do blatníků vlepte okraje 7L, 7R. Přední masku se světly 8 vlepte na své místo, zespodu doplňte díl 9. Pokračujte hlavní částí: Slepte boky z dílů 10L, 11L, 12L a 10R, 11R, 12R. Zpracujte díl střechy s okny a zádí 13. Vše postupně slepte dohromady. Přilepte spojovací chlopně 13a, 14L, 14R. Nakonec obě části karoserie slepte k sobě.

2. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve vsaďte do karoserie bez lepení, potom začněte lepit střední část na chlopně, nakonec přední a zadní sekci ke karoserii. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, zalepte je napevno a nalepte kotouče. 

3. Pokračujte detaily. Pod přední masku přilepte držáky nárazníku 15L, 15R a na držáky přilepte nárazník 16. Dozadu přilepte držáky zadního nárazníku 17L, 17R a na držáky nalepte nárazník 18. Na čelní sklo přilepte stěrače 19 (2×) a na zadní sklo stěrač 20. Dozadu připojte světla 21L, 21R a značku 22, dopředu pak značku s držákem 23. Zbývají boční zrcátka 24L, 24R a výfuk 25.

4. Na závěr přilepte kola na kotouče 4 nebo je osaďte na osy a zajistěte zarážkami 5.

SÉRIE: Automobily

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: složité

 

Papírové miniboxy ABC

Železniční trať č. 047

Teplice nad Metují - Trutnov

ABC č. 13 jsme otiskli první vystřihovánky nové sady Trať č. 047. Po nádraží Adršpach si můžete slepit první část nádraží Teplice nad Metují (druhá část vyjde v ABC č. 20). Model lze postavit i jako solitér pouze z tohoto čísla. Postupně budou přibývat další nádraží, zastávky a zkrácené úseky trati. Více se o projektu dozvíte v článku na str. 38–39 v ABC č. 17.

Vystřihovánka auta Volkswagen EA276 •  Milan Weiner

Návod na slepení miniboxu:

Prohlédněte si návodnou kresbu. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

Budova:

Slepte díly č. 2–6 a postupně je přilepujte k situaci, díl č. 1.

Zastřešení nástupiště:

Přeložte díl č. 7 a obě poloviny slepte. Po zaschnutí lepidla vyřízněte plochy mezi sloupy. Paty sloupů bodově přilepte k situaci. Slepte díly č. 8–11. Postupně je přilepujte na vyznačená místa na budově a ke chlopni dílu č. 7. Nakonec přilepte střechu, díl č. 16, a po slepení rubové a lícové části díl č. 17.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Střechy: 

K dílu č. 12 přilepte pomocí chlopní díly č. 13 a 14. Celek přilepte k budově, stejně tak díl č. 15.

Nápisy: 

Vytvarujte díly č. 18–20 a přilepte je na vyznačená místa na střeše, díl č. 16.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC