Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC najdete vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model strážního domku a železničního stavědla. Nebo historické dioráma Osvobození Paříže ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdete všechny návody na slepení včetně kreseb.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky stavby

Strážní domek, vedlejší budova se záchodky, stavědlo

Drážní stavby

Po nádraží v ABC č. 12/2024 a skladišti v ABC č. 14/2024 si můžete slepit další tři objekty v měřítku 1 : 120 (měřítko modelové železnice TT).

Strážní domky byly nejrozšířenější drážní stavbou. Sloužily k zajištění bezpečného provozu, ale také jako obydlí strážníka – hlídače. Byl tak ve službě v podstatě nonstop. S nástupem automatizace provozu na železnici, elektronických zabezpečovacích zařízení a telekomunikační techniky ztratily svůj původní význam.

Vystřihovánky ABC drážních staveb v měřítku modelové železnice TT •  Jan Jalovec

Veřejné záchodky patřily v dobách bez kanalizace k důležitým stavbám. Fungovaly samozřejmě jako suché, ale vždy oddělené pro dámy a pány. Byly na ně zpracovány typové projekty počínaje malými stavbami jen se záchodky až k velkým s hospodářským zázemím nádraží (sklady nářadí a paliva, chlívky apod.). Stavěly se celodřevěné se sedlovými střechami. 

Stavědlo a hradlo není totéž. Stavědlo ovládá výhybky. Pomocí jejich přestavení umožňuje „postavit vlakovou cestu“, odtud název stavědlo. Stará se o něj výhybkář – signalista. Hradlo povoluje nebo zakazuje vjezd na trať pomocí návěstidel ovládaných hradlařem. Někdy stavby plnily obě funkce. Šlo o převážně zděné patrové budovy s proskleným patrem, kvůli výhledu na trať. Prosklená část byla někdy řešena jako dřevěná nástavba, viz náš model. Ještě otiskneme zastávky a zájezdní hostinec.

Návod na slepení vystřihovánky:

Návod na slepení •  Jan Jalovec

STRÁŽNÍ DOMEK

1. Začneme rýhováním jednotlivých dílů v místech ohybů. Pak díly vystřihneme, u střech s přesahem, budou se nám lépe ohýbat okapy a štíty. 

2. Slepíme díly obvodových zdí 1 a 2. Po zaschnutí je přilepíme na základovou desku 3. Z dílů 4 a 5 slepíme schodiště vedoucí do seníku. Celek přilepíme na bílé plochy na boční stěně a základové desce. Z dílu 6 vytvarujeme schod před vchodem, zafixujeme lepidlem a pak ho přilepíme k modelu. 

3. U dílů střechy 7 a 8 nejprve ohneme okapy a štíty. Vrátíme je zpět do roviny a ořízneme na přesný formát. Tím zajistíme, že budoucí ohyb nebude zvlněný, ale přesný a rovný. Díly slepíme k sobě. Po zaschnutí ohneme okapy a štíty, do rohů zalepíme výztuhy 9 a 10. Zafixujeme tak přesný a rovný tvar střechy.

Návod na slepení •  Jan Jalovec

Je možné díly 9 a 10 nepoužít, okapy a štíty ohnout přesně k sobě, zafixovat zevnitř kapkou lepidla a chvilku podržet, než lepidlo zavadne tak, že díly drží u sebe. Na obvodových zdech ohneme patky pro nalepení střechy směrem ven. Jsou navrženy tak, že lícují s obvodem střechy. K jejímu přesnému usazení stačí pečlivá práce. Střechu potom na obvodové zdi natupo (tj. bez pomocí patek) přilepíme.

4. Z dílu 11 slepíme komín. Začneme obvodovými zdmi a necháme je zaschnout. Pak natřeme hrany obvodových zdí ve spodní části komínu opatrně lepidlem a přilepíme natupo ke střeše na plochu A.

Návod na slepení •  Jan Jalovec

VEDLEJŠÍ BUDOVA SE ZÁCHODKY

1. Stavbu zahájíme slepením ohrady 20 okolo hospodářského dvora. Díl 20 přeložíme v ohybu A a slepíme k sobě. Potom vytvoříme dva zbývající ohyby a patkami přilepíme ohradu zespodu k dlažbě dvora. Celek nalepíme na základovou desku 21. 

2. Pokračujeme slepením obvodových zdí 22 hospodářské budovy. Zdi pak přilepíme k základové desce 21 a volnému konci ohrady 20. Střechu 23 obstřihneme s přesahem, ohneme štíty a teprve potom ji vystřihneme na přesný tvar. Štít tak bude rovný a nedeformovaný.

Návod na slepení •  Jan Jalovec

Aby byly štíty přesně kolmo ke střeše, položíme díl 23 lícem na podložku, ohneme štíty do pravého úhlu a z rubu zakápneme v ohybu lepidlem. Tím zafixujeme pravý úhel ohybu. Patky na stěnách hospodářské budovy 22 ohneme směrem ven, natřeme je lepidlem a přilepíme na ně střechu. S přesností usazení si nemusíme dělat starosti, obvod střechy kopíruje obvod patek.  

Návod na slepení •  Jan Jalovec

STAVĚDLO

1. V měřítku 1 : 120 se jedná o drobný modýlek, a tak vyžaduje pečlivější práci a více pozornosti než předchozí modely. Jednotlivé díly narýhujeme a pak je vystřihneme. U štítů střechy s přesahem. Budou se nám potom lépe ohýbat.  

2. Nejprve z dílů 30 a 31 slepíme základovou desku. Pak slepíme obvodové stěny 32 a díl přilepíme na základovou desku. Polotovar střechy 33 položíme na rovnou desku, šedé bočnice ohneme a zalepíme z rubu na střechu.  Pak ohneme štíty, zastřihneme (ořízneme) je na požadovaný tvar a přilepíme k patkám bočnic. Patky na obvodovém zdivu ohneme směrem ven, natřeme lepidlem a přilepíme na ně střechu 33 tak, aby lícovala s obvodem patek.  

Návod na slepení •  Jan Jalovec

3. Zbývá sestavit dva drobné díly, komín 34 a schod 35. Obvod komínu 34 slepíme pomocí patky. Po zaschnutí natřeme horní díl komínového tělesa zespodu lepidlem a přitiskneme k obvodu komínu. Spodní obvod komínu natřeme opatrně lepidlem, aby nepřetékalo, a komín natupo vlepíme do obdélníku K na střeše.

Schod 35 poskládáme podle čar ohybu a v rozích slepíme natupo. Aby spoje lépe držely, zakápneme je zevnitř trochou lepidla. Po zaschnutí schod přilepíme pod vchodové dveře stavědla a k základové desce.  

SÉRIE: Stavby

AUTOR: Jan Jalovec

MĚŘÍTKO: 1 : 120

OBTÍŽNOST: složité


Muzeum vystřihovánek

Osvobození Paříže

V řadě historických vystřihovánek diorámat se tentokrát přesuneme do Paříže za 2. světové války. 6. června jsme si připomněli 80. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Tato vystřihovánka nás také vrátí přesně o osmdesát let nazpátek, a to do okamžiku povstání v Paříži proti německým okupantům.

Historická vystřihovánka Osvobození Paříže •  Josef Kropáček

Paříž byla osvobozena 25. srpna 1944 a naše dioráma zachycuje dění na náměstí před Pařížskou radnicí 24. srpna. Autorem je výtvarník a ilustrátor Roland Forgues, který nakreslil ve 40. letech i několik dětských komiksů.

Forgues vytvořil sérii vystřihovacích diorámat zachycujících boje na barikádách v ulicích Paříže po jejímž osvobození následoval slavnostní příchod generála de Gaulla a přehlídka amerických vojáků (viz obr.). 

Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz  

Historické vystřihovánky Osvobození Paříže •  Josef Kropáček

Návod na slepení vystřihovánky:

Stranu s vystřihovánkou doporučujeme nejprve podlepit kancelářským papírem. Narýhujte chlopně určené ke stání figurek, tanků, barikád a plochy s pozadím Pařížské radnice. Pokračujte jejich vyřezáním modelářským skalpelem. Střihové hrany zaretušujte černou barvou. Rozmístění figurek na podložku je dáno číslováním.    

OSVOBOZENÍ PAŘÍŽE

VYDAVATELSTVÍ: L'Office Central de L'Imagerie, Paris

ROK VYDÁNÍ: 1944

AUTOR: Roland Forgues

FORMÁT: 26,5 x 40 cm

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC