Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model železniční lokomotivy řady 744.1 ze série Vlaky. Nebo vystřihovánku auta s rozvrhem z Muzea vystřihovánek. Tady najdete návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky vlaky

Lokomotiva řady 744.1

Dieselová mašina

Lokomotiva řady 744.1 je 80tunová motorová lokomotiva, vyráběná od roku 2016. Lokomotivy se používají v průmyslu nejen v ČR, své uplatnění nalezly i v Itálii nebo Slovinsku. Maximální povolená rychlost, kterou tato čtyřnápravová lokomotiva dosahuje, je 100 km/hod.

Železniční lokomotiva řady 744.1 •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Symbol úsečky s červeným obloučkem označuje slepení daných ploch. 

2. Model je možné slepit bez překrývajícího zábradlí a nárazníků.

Model bez překrývajícího zábradlí a nárazníků •  Tomáš Hrebík

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Stavbu začneme vrchní částí lokomotivy. Boční plochy dílu 1 nechte zatím neohnuté. Kabinu slepte z dílů 2, 3 a přilepte na vyznačené místo. Dlouhou kapotu lokomotivy slepte z dílů 4 a 5, krátkou z dílů 6 a 7. Oba celky přilepte na díl 1. 

2. Na spodní plochu 8 přilepte čelníky 9 (2×). Na čelníky připojte po stranách schodiště z dílů 10a (2×), 11a (2×) a 10b (2×), 11b (2×). Na střed dílu 8 nalepte nádrž 14 a na zbývající vyznačená místa podvozky z dílů 12 (2×), 13 (2×). Celek slepte s vrchní částí lokomotivy, ohněte boky a přilepte ke schodištím. 

3. Pokud jste se rozhodli nepoužít při stavbě zábradlí, vynechejte díly 15–18. Čelní zábradlí sestavte z dílů 15 (2×), 16a (2×), 16b (2×) a doplňte dvojicí světel 17 (2×). Celky chlopněmi přilepte k čelům lokomotivy a šedými plochami k bočním stranám (s obdobnou kresbou) dílů 9. Boční díly zábradlí 18a, 18b připojte na boční plochy dílu 1. Hlídejte si otvor v místě kabiny. 

Návod na slepení •  Tomáš Hrebík

4. Na čelníky 9 přilepte nárazníky 19 (4×). Méně zkušení modeláři mohou přilepovací plochu jen zaslepit díly 19x (4×). Pluhy slepte z dílů 21 (2×) a dvojice uchycení k čelníkům 20 (2×). Po připojení pluhů slepte a vytvarujte střechu 22, přilepte ji na kabinu lokomotivy a doplňte dílem 23. Stavbu zakončete připojením komínu 24 na kapotu 4. 

SÉRIE: Vlaky

AUTOR: Tomáš Hrebík

MĚŘÍTKO: 1 : 87

OBTÍŽNOST: snadné

Návod na slepení •  Tomáš Hrebík

 

Vystřihovánky auta

Autíčko s rozvrhem

Muzeum vystřihovánek

Národní podnik (od 1. 1. 1989 státní) Textil Ostrava přinesl dětem v průběhu 70. let minulého století dárek v podobě jednoduché vystřihovánky historického autíčka s rozvrhem hodin. Přesný rok vydání neznáme.

Usuzujeme ho dle stylu a vzpomínek pamětníků, od kterých víme, že kromě jiných vystřihovánek, autoveteránů, figurek, vánočních ozdob a kalendáře ostravská textilka udělala radost také dívkám dvěma archy s oblékacími panenkami – chlapcem a dívkou.

Vystřihovánka auta s rozvrhem v časopisu ABC •  Josef Kropáček

Textil Ostrava sdružoval regionální velkoobchodní i maloobchodní prodejny s textilem. Autorem vystřihovánek byl podnikový grafik Textilu Ostrava Karel Slavík, který převážně tvořil propagační plakáty, kalendáříky, vlaječky, odznaky, balicí papíry a návrhy prezentací na výstavních trzích. V

ystřihovací figurky připravil i pro obchodní dům Prior Ostrava. Řadu plakátů také realizoval v Ústavu národního zdraví. Bohužel více o Karlu Slavíkovi nevíme a budeme vděční za jakoukoliv informaci o něm. Můžete nám napsat do redakce na e-mailovu adresu: marika.tesarovancenter.cz.    

Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz  

Vystřihovánka auta s rozvrhem v časopisu ABC •  Josef Kropáček

Návod na slepení vystřihovánky:

Vystřihovánky Karla Slavíka měly jen jednoduché schematické kresby. Přesto buďte trpěliví, pečlivě si prostudujte model a jeho jednotlivé díly. Začněte narýhováním ohybových hran. Pokračujte vystříháním nebo vyřezáním všech dílů a jejich naohýbáním. Nezapomeňte vytvořit prořezy pro chlopně blatníků.

Sestavte díl motoru s předními koly. Část s interiérem nalepte v místě palubní desky s volantem z rubu na díl karosérie. Nyní slepte karoserii a podle návodné kresby postupně vlepujte zbytek dílu interiéru se sedačkou. Stavbu autíčka zakončíte nalepením obou blatníků. Zbývá vystřihnout rozvrh hodin který doporučujeme nejdříve podlepit. 

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVIL: Josef Kropáček

OBTÍŽNOST: snadné

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC