Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC najdete vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Sestavte si model vesmírného raketoplánu. Nebo vystřihovánku letadla Canadair CL-415. Tady najdete všechny návody na slepení včetně kreseb.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ pro děti můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc, kde seženete i starší čísla. Doručení je zdarma.

Vojenská technika

Raketoplán

Speciály 2. světové války

Na frontách válčících stran se během druhé světové války objevily velmi zajímavé zbraně, které se někdy ani nedostaly do sériové výroby nebo ani nezasáhly do konfliktů. Jednalo se o zajímavá technická řešení, kterými jsme se nechali v nové sadě inspirovat.

Volnou předlohou pro první vystřihovánku je německý projekt Ba 346 Natter – kolmo startující raketoplán, který po vystoupání ke svazu bombardérů proti nim vypustil 16 neřízených střel. Poté se pilot katapultoval a přistál na padáku. Stejně tak přistál raketoplán s raketovým motorem. Startovací rampy byly buď pevně stavěné na zemi, nebo byly přesouvány na podvozku.

Papírová vystřihovánka experimentálního německého raketoplánu z druhé světové války •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Raketoplán měl čtyři startovací raketové motory, které ho vynesly z rampy kolmo do vzduchu.  Po vystoupání do dané výšky se zapálil hlavní raketový motor a raketoplán dále stoupal až do další určené výšky. Tam provedl odpálení střel a vracel se zpátky na Zemi. Motor se po opravách mohl použít znovu. Dřevěná konstrukce raketoplánu byla snadná pro výrobu v jakékoliv dílně. Posádku tvořil jeden pilot.

Návod na slepení vystřihovánky:

Model se skládá ze dvou částí, startovací rampy (díly 1–6) a raketoplánu (díly 7–12). Hrany označené červenými šipkami budete ohýbat směrem k sobě. Na dílech 8, 9 a 12 jsou vyznačeny krátké červené úsečky, které před lepením prostřihnete.

RAMPA 

1. Stavbu začněte nosným dílem rampy 1. Slepte k sobě boční plochy, pak rampu vytvarujte podle návodné kresby a fotografií modelu. Zadní díl rampy 2 nalepte odshora na díl 1, dole zůstane volná plocha pro díl 5. 

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

2. Slepte přední díl základny rampu 3 a připojte ji zepředu k dílu 1. Na díl 3 shora nalepte sestavený podstavec pro raketoplán 4. Zadní díl základny rampy 5 připevněte zezadu na volnou plochu dílu 1. Poslední díl rampy je stabilizační plocha 6, nalepte ji zepředu na díl 3.

RAKETOPLÁN 

1. Slepte trup raketoplánu 7. Pravé a levé křídlo 8, 9 připojte na boky dílu 7. Slepte k sobě poloviny startovacích trysek 10 (4×) a nalepte je na díl 7. 

2. Výškovku 11 slepte a připojte ji na díl 7. Zpracovanou směrovku 12 nalepte shora na díl 11.

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOR: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: snadné

 

Vystřihovánky letadel

Canadair CL-415

Vodní bombardér

Canadair CL415 je speciál navržený k hašení lesních požárů. Navíc dokáže vzlétnout i přistát z vodní hladiny, ze které nabírá vodu k hašení. Je modernější verzí svého předchůdce Cl215 (vzlétl v Kanadě již v 60. letech).

Letadlo Canadair CL415 •  Wikipedia

Ve spodní části trupu má velké nádrže schopné pojmout až 6100 litrů vody nebo hasicí pěny. Motory dávají letounu rychlost kolem 350 km/hod. Dvojice těchto strojů patřící italským hasičům pomáhala i při požárech v Českém Švýcarsku roku 2022. Model představuje jeden z nich s číslem 28. Bohužel měl později nehodu během hašení na Sicílii, zřítil se a oba jeho piloti zahynuli.

Přípravné práce

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, špejle a kulatá párátka, olůvko či kamínek, pravítko, nožík a vodové barvy na zaretušování spojů a nepřesností.

2. Díly a spojovací chlopně si narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není náročný, je ale důležité lepit přesně.

Papírová vystřihovánka letadla Canadair CL415 •  Roland Havran

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Nejdříve sestavíme díl 1. Dále sestavíme nos letounu 2. Ještě před uzavřením do něj umístíme olůvko, kamínek či jinou podobnou zátěž. Pokud stavíme model s podvozkem, vystřihneme otvor na spodku dílu 2 a dovnitř vlepíme šachtu podvozku 3. Pokud stavíme model v letu, nic nevystřihujeme a místo pouze přelepíme červeným krytem podvozku. Poté hotový díl 2 spojíme s dílem 1 a na jeho vrchol umístíme pečlivě vytvarovanou kabinu 4. Sklo vpředu spojíme spojkou 4 a do zadní části vlepíme druhou podélnou spojku 4. 

2. Pokračujeme zádí letounu 5. Pokud stavíme model s podvozkem, odstřihneme vyznačená místa a vlepíme do nich šachty 6 (2×), které mají vespod naohýbané a složené kryty. Slepíme příď a záď letounu.

3. Na střechu trupu umístíme základnu křídel 7 a připravíme si zadní směrovku 8. Pečlivě a kolmo k ní přilepíme výšková kormidla 9 (2×). Do jejich nastřižených částí vsuneme a zakápneme lepidlem dvojici menších směrovek 10. Na hlavní směrovku umístíme vytvarovaný díl 11. Celek poté spojíme s trupem. 

Návod na slepení •  Roland Havran

4. Vrátíme se k přídi a na její boky nalepíme dvě bočnice 12. Dílem 13 obtočíme kousek kulatého párátka (velikost viz kresba ve vystřihovánce u dílu 13) a kola 14 přilepíme na 1–2 mm silný karton. Poté je připevníme z boku na díl 13, celek zasuneme do otvoru v podvozkové šachtě a zakápneme lepidlem. Přední podvozek dokončíme přilepením dvou krytů šachty 15. 

5. Připravíme zadní podvozek z dílů 16 a 17 (obojí 2×). Díly 18 (2×) omotáme opět vhodně dlouhý kousek kulatého párátka a po zaschnutí jej kapkou lepidla spojíme s dalším kouskem párátka (viz kresba ve vystřihovánce u dílů 18). Celek zkompletujeme a vlepíme do šachty na trupu. Na podvozek pak nasadíme kola z dílů 19 (2×) a 20 (4×). Pokud stavíme model v letu, pak pouze do otvoru v černé ploše dílu 5 umístíme kousek kulatého párátka a na něj z boků nasadíme obě kola (Canadair zadní podvozek zcela nezatahuje). 

Papírová vystřihovánka letadla Canadair CL415 •  Roland Havran

6. Sestavíme křídla 21 (2×, následující díly také všechny 2×). Základnou křídel na trupu protáhneme špejli, která obě křídla udrží v rovině. Křídla spojíme s trupem a necháme důkladně proschnout. Na konce křídel umístíme směrovky 22. Sestavíme a připojíme ke křídlům gondoly motoru 23. Na jejich konce umístíme výfuky z dílů 24 a 25. Na vnější boky gondol umístíme díly 26 a na křídla zaoblené díly 27.

Na spodní strany připojíme chladiče 28 a na vyznačená místa na obou křídlech čtveřici kladek 29. Z dílů 30 vytvoříme plováky, spojíme jej s držáky 31 a celky připevníme na konec křídel. Spojením vrchních se spodními částmi dílů 32 a jejími následnými obstřiženími vytvoříme vrtule. Z dílů 33 vzniknou jejich špice. Vrtule poté můžeme nasadit na kousky párátek a necháme je otáčecí, nebo vrtule přilepíme napevno. 

SÉRIE: Letadla

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC