Továrny zaplní roboti, co vypadají jako lidi: Už přicházejí!

Továrny zaplní roboti, co vypadají jako lidi: Už přicházejí!
Sdílej
 
Práce je stále víc a lidí, kteří by ji mohli dělat, ubývá. Továrny zaplní humanoidní náhražky. Robotičtí dělníci už přicházejí!

Ještě před pár desetiletími se lidé obávali přelidnění planety. Vědci sledující vývoj počtu obyvatel v jednotlivých zemích teď ale obrátili. Varují, že ve vyspělých státech bude lidí naopak ubývat. A někde – třeba v Japonsku nebo Číně – už tato doba nastává. Ruku v ruce s tím jde stárnutí populace.

Podíl šedesátníků a starších seniorů stále roste. Mladých, práceschopných už nebude tolik. Kdo ale bude vyrábět všechna auta, domácí přístroje a další nezbytnosti každodenního života?

Roboti rostou

Jedna možná odpověď zní: roboti. Robot Atlas od firm Boston Dynamics, známý svými atletickými schopnostmi, už není sám. Do vývoje humanoidních robotických parťáků a dělníků se pustila spousta dalších firem. A mají s nimi velké plány. Nerostou sice jako houby po dešti, ale postupně přibývají.

Nakonec budou továrny plné robotů a lidí bude minimum •  iStock.com

Za rychlým růstem tohoto odvětví stojí zejména pokrok v oblasti neuronových sítí a umělé inteligence. Ta umožňuje robotům „vidět“ a do určité míry i rozumět světu kolem sebe. Není náhoda, že řada robotických start-upů získala peníze na další rozvoj od společnosti OpenAI, která stvořila známou umělou inteligenci ChatGPT. Rozvoji humanoidní robotiky ale výrazně pomáhá i zlepšování baterií. Roboti potřebují energii pro svůj pohyb a hlavně výpočty. 

Mozek z křemíku

Lidský mozek je výjimečný právě poměrem „výpočetní kapacity“ a spotřeby energie – potřebuje asi 20 wattů. To je asi tolik, jako má nabíječka telefonu. Příkon moderních procesorů je podobný. Rozdíl je v tom, že zdaleka nezvládnou to, co dokáže lidský mozek. Nejnovější čipy specializované na umělou inteligenci od výrobců jako Nvidia a Apple už se ale používají pro trénování velkých jazykových modelů, jako je ChatGPT. Ty pak fungují jako softwarový „mozek“ robotů.

Digit prochází neustálou evolucí a bude zřejmě jedním z prvních „ostře nasazených“ robotů v provozech •  Agility Robotics

Roboti u linky

V americké továrně automobilky BMW ve Spartanburgu se nedávno několik týdnů úspěšně testoval robot Figure 02 (F.02). Jde o novou verzi robota Figure 01, která se na stejném místě zkoušela už před delší dobou. Zdaleka nebyla tak propracovaná jako ta nová. Na první pohled připomíná F.02 figurínu, kterou vídáme v obchodech s módou. Má dvě ruce, dvě nohy a hlavu. Je vysoký 1,6 metru a váží 60 kg, tedy jako průměrný člověk. Unese až 20 kg nákladu. 

Vidět a být bezpečný

V hlavě F.02 je umístěno šest kamer, které snímají svět kolem robota. Vizuální data zpracovává pokročilá umělá inteligence a pomáhá robotovi pochopit svět okolo. V tomto případě hlavně prostředí továrny, které se hemží aktivitou dalších spolupracovníků – lidských i robotických. A každý humanoidní robot musí být v prvé řadě bezpečný pro své okolí. Nesmí do nikoho narazit nebo omylem uhodit.

Pomalý silák

Při pohledu na chůzi F.02 je každému hned jasné, že to žádný rychlík není. Pohybuje se trochu jako malé dítě, navíc s mírně pokrčenými koleny. Každý úchop a přesun předmětu, třeba autodílu, je pomalý, pečlivě plánovaný a přesný. F.02 má velkou volnost pohybu a dostatečnou sílu ve svých umělých kloubech na to, aby zvládl většinu úkolů jako člověk. Pomáhá mu v tom i velmi pokročilá ruka s pěti prsty. Robot je poháněn vnitřní baterií o kapacitě 2,25 kWh. Pro srovnání, běžný elektromobil má kapacitu baterie asi 30x vyšší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud