Jak dělat pixel art 3: Kamera a styly

Jak dělat pixel art 3: Kamera a styly
Sdílej
 
V seriálu časopisu ABC se dozvíte, jak kreslit na počítači pixel art - pro hry i pro radost! Zejména při tvorbě herních titulů nás zajímá pohled kamery na scénu. Tady si ukážeme rady, tipy a triky jak na to.

Zejména při tvorbě herních titulů nás zajímá pohled kamery na scénu – tedy, z jakého pohledu uvidíme naši hru. Pixel art používá tři takové hlavní provedení:

1. 2D z boku

2. Pohled z vrchu

3. Izometrický (pohled zvrchu zešikma)

Pohled z vrchu je nejčastěji používán pro tradiční japonské RPG ale i akční hry •  archiv autora, Wikipedia

Hry, které používají pohled z boku (A, D) jsou nejlepší na akční platformovky či metroidvainie. Pohled z vrchu je nejčastěji používán pro tradiční japonské RPG ale i akční hry (C). A izometrický (B) je dost využíván při akčních ale i naopak příběhových adventurách protože nabízí krásný a zajímavý pohled na svět a nabízí se i prostor pro komplexní hádanky.

Hrajte si s barevností

Nejjednodušší na naučení a na procvičení práce s pixely je stará dobrá grafika z platformy Nintendo GameBoy grafika. Jen se na to podívejte sami – čtyři barvy naprosto stačí k tomu abyste si vytvořili vlastní světy a postavy. Jeden neutrální tón, jeden světlejší, jeden tmavší na stíny a jeden nejsvětlejší na zvýraznění detailů a světla:

Nejjednodušší na naučení a na procvičení práce s pixely je stará dobrá grafika z platformy Nintendo GameBoy •  archiv autora, Wikipedia

 

Stylů a způsobů kreslení je opravdu mnoho. Záleží jakého efektu a atmosféry chceme docílit. Můžeme pracovat s tmavšími a desaturovanými (nesytými, čili nevýraznými) barvami pro vytvoření temné a dramatické atmosféry. Nebo naopak můžeme použít krásné syté barvy, pro navození pozitivní, relaxační a přátelské atmosféry.

ÚKOL:

Použijte editor Piskel (www.piskelapp.com) a nakreslete v pixel artu váš (nebo jakýkoliv jiný) dům, kolem kterého chodí lidé. Odstíny a kameru si zvolte podle vlastního uvážení. Pošlete nám vaši tvorbu na adresu mourrison@abicko.cz. Ty nejlepší uveřejníme v ábíčku!

Jak dělat pixel art 1: Pro hry i pro radost

Jak dělat pixel art 1: Pro hry i pro radost

Jak dělat pixel art 2: Základy a první kroky v tečkování

Jak dělat pixel art 2: Základy a první kroky v tečkování

Top kutil: 3D tiskárna s umělou inteligencí tiskne LEGO obrázky

Top kutil: 3D tiskárna s umělou inteligencí tiskne LEGO obrázky

 

Články odjinud