McLaren P1 z LEGO Technic: Model auta v životní velikosti profrčel závodiště F1!

McLaren P1 z LEGO Technic: Model auta v životní velikosti profrčel závodiště F1!
Sdílej
 
342 817 kostek stavebnice LEGO Technic na závodním okruhu Silverstone. Model auta McLaren P1 v životní velikosti váží přes tunu a jezdí rychlostí 50–60 kilometrů v hodině.

Závodní okruh Silverstone má délku 5891 metrů a najdete ho v anglickém hrabství Northamptonshire na místě bývalého vojenského letiště. V roce 1950 se zde konal první závod Formule 1 a od té doby byl svědkem mnoha historických okamžiků.

Nejnovější z nich se odehrál 6. září 2024. Nebyl však o rychlosti. Jezdec Formule 1 Lando Norris usedl do speciální verze hybridního supersportu McLaren P1. Na první pohled bylo zřejmé, že nejde o běžný vůz – tento McLaren P1 byl totiž kompletně sestaven z dílků LEGO Technic. Dohromady jich je 342 817 a váží 1220 kilogramů. 

LEGO auto jede

Pod karoserií z kostek se nachází ocelová konstrukce, ke které jsou připevněny osy s pneumatikami, řídicí jednotka a 768 motorů z dílků LEGO. Norris v autě sice netrhal asfalt rychlostí 160 kilometrů za hodinu, ale Silverstone spolehlivě a plynule objel s maximální rychlostí dosahující 50–60 kilometrů za hodinu. Z rekordu měli velkou radost i ve středočeském Kladně, kde celý vůz vznikl – od prvního návrhu až po zkompletování.

Velké modely z Kladna

Pobočka Model Production LEGO Group v Kladně se specializuje na vývoj velkých modelů. Setkáváte se s nimi na výstavách, ve značkových prodejnách, v Legolandu nebo v dánském zážitkovém centru LEGO House (reportáž najdete na tady) a na dalších místech. McLaren není jejich první auto, ale jde o první model v měřítku 1 : 1, který má plně funkční řízení. Jaká k němu vedla cesta?

McLaren nejprve v počítači

Automobilka McLaren nejprve poskytla inženýrům z českého Lega technické výkresy a 3D modely skutečného auta. Úkolem projektantů bylo přemodelovat ho do kostek Lega, opět ve spolupráci s automobilkou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud